ΗΠΑ: Πιέσεις Δημοκρατικών σε Τραμπ για κυρώσεις κατά Τουρκίας

ΗΠΑ: Πιέσεις Δημοκρατικών σε Τραμπ για κυρώσεις κατά Τουρκίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδρασή τους στην απόφαση του προέδρου Τραμπ να προσκαλέσει την Τετάρτη επιφανείς Pεπουμπλικανούς γερουσιαστές για να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την επιβολή κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία, μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, εκφράζουν τα Δημοκρατικά μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με επιστολή που συνυπογράφουν.

Την επιστολή προς τον πρόεδρο Τραμπ υπογράφουν ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ και τα δημοκρατικά μέλη της επιτροπής, Μπεν Κάρντιν, Τζιν Σιαχίν, Κόρι Μπούκερ, Κρίστροφερ Κουνς, Τιμ Κέιν, Τζεφρι Μέρκλεϊ, Εντουαρντ Μάρκι, Κρίστοφερ Μέρφι και Τομ Ουντάλ.

Σε αυτή τονίζεται η απογοήτευση των Δημοκρατικών μελών της Επιτροπής γιατί η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να μην συνεργαστεί με την υποχρεωτική απάντηση που απαιτεί η νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Κατανοούμε ότι θα συναντηθείτε αποκλειστικά με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για να συζητήσετε την απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την άνευ προηγουμένου εξέλιξη, η οποία έχει γεννήσει διακομματική ανησυχία. Εάν επρόκειτο να συνεργαστείτε με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές σε αυτό το θέμα, θα μαθαίνατε ότι τα μέλη μας συμφωνούν με πολλά παλιά και σημερινά μέλη της κυβέρνησης σας, καθώς και με πολλούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Για παράδειγμα, συμφωνούμε με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος στις 14 Ιουλίου δήλωσε στην Washington Post τα εξής:

«Ο νόμος απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις και είμαι βέβαιος ότι θα συμμορφωθούμε με το νόμο και ο Πρόεδρος Τραμπ θα συμμορφωθεί με το νόμο», αναφέρεται στην επιστολή.

Τα δημοκρατικά μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων εκφράζουν την πεποίθηση ότι πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην απόφαση που έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για την αποδοχή του ρωσικού αεροπορικού συστήματος S-400 διότι, όπως αναφέρουν, «χωρίς αποφασιστική δράση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η θέση μας στο ΝΑΤΟ και η ισχύς που έχει το καθεστώς των κυρώσεων μας εναντίον της Ρωσίας θα υποφέρει».

«Ελπίζουμε επίσης ότι η Τουρκία θα μπορέσει μία μέρα να αναπροσανατολιστεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να επιστρέψει ως ένα εποικοδομητικό μέλος του ΝΑΤΟ που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές. Η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι πιο αποτελεσματική και ανθεκτική όταν γίνεται σε διακομματική βάση. Συμφωνούμε με τον υπουργό Πομπέο και πολλούς Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το νόμο. Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσετε το νόμο και θα επιβάλλετε κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση», σημειώνεται.

με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή