Οι τρεις «καυτές πατάτες» του Μπόρις Τζόνσον

Οι τρεις «καυτές πατάτες» του Μπόρις Τζόνσον

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 93.000 ψήφους ηλικιωμένων μελών του Συντηρητικού Κόμματος, εξελέγη ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός, ο Μπόρις Τζόνσον. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των βουλευτών που θα αναλάβουν τα σημαντικότερα υπουργεία. Με δεδομένη την παραίτηση τεσσάρων εν ενεργεία υπουργών, με προεξάρχοντα τον Φίλιπ Χάμοντ, υπουργό Οικονομικών, οι οποίοι λένε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον κ. Τζόνσον, η επιλογή των αντικαταστατών τους θα είναι το πρώτο τεστ των προθέσεων του νέου Πρωθυπουργού ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του από το απόγευμα της Τετάρτης.

Τα βασικά προβλήματα προς άμεση επίλυση είναι: 

Brexit

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την μακροημέρευση του νέου πρωθυπουργού. Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης από την 31η Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχωρήσει στο θέμα του backstop, της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία. Εναντίον του έχει τον χρόνο, μόλις 12 εβδομάδες για να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία, κάτι αδύνατον με την άτεγκτη  στάση που τηρούν στο θέμα του backstop, οι Βρυξέλλες. Μια άτακτη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρείται βέβαιο πως θα μπλοκαριστεί στο Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία της Κυβέρνησης έχει υποχωρήσει στους δύο βουλευτές. Παράλληλα, περίπου 12 συντηρητικοί βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσουν την Κυβέρνηση σε περίπτωση μη συμφωνίας. Δεν πρέπει, επίσης, να υποτιμηθεί το ενδεχόμενο να θέσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν θεμα εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Με δεδομένη την εύθραυστη πλειοψηφία των δύο βουλευτών, δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως ο Τζόνσον ενδέχεται να είναι ο πρωθυπουργός των ολίγων μηνών. Εφιάλτης του είναι το δίλημμα: εκλογές ή νέο δημοψήφισμα.

Η κρίση του Ιράν

Ο Τζόνσον, παρέμεινε σιωπηλός στην διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με το Ιράν. Το θέμα το χειρίστηκε ο αντίπαλός του υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ. Με την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα πρέπει να πάρει σαφή θέση. Σε όλη την διάρκεια της πολιτικής του καριέρας απέφευγε τις ευθύνες, ενώ η δίχρονη θητεία του στο Φόρειν Όφις ήταν γεμάτη με γκάφες που εξέθεσαν, διεθνώς την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Οικονομικές παροχές

Τις έξι εβδομάδες της εσωκομματικής προεκλογικής καμπάνιας, ο Μπόρις Τζόνσον, υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας των ευπόρων και άπλετο χρήμα για την άμυνα και την ασφάλεια. Την επομένη ημέρα ως πρωθυπουργός, θα πρέπει να αναζητήσει πηγή χρηματοδότησης για τις εξαγγελίες του. Τα 40 δις των υποχρεώσεών του προς τις Βρυξέλλες που επανειλημμένα επικαλέστηκε είναι μόνο στη φαντασία του. Πρόκειται για δεσμεύσεις της Μ. Βρετανίας που αν δεν τηρηθούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει κάθε δικαίωμα προσφυγής σε Διεθνή Δικαστήρια. Οι δύο επιλογές που μένουν στον κ. Τζόνσον είναι είτε να κόψει κονδύλια από άλλους ζωτικούς τομείς της οικονομίας  ή να δανειστεί.

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή