Μπόρις Τζόνσον: Με το βλέμμα στα εσωκομματικά μέτωπα

Μπόρις Τζόνσον: Με το βλέμμα στα εσωκομματικά μέτωπα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη ομιλία μετά την εκλογή του στην ηγεσία του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι «το Brexit θα γίνει», ενώ την ίδια στιγμή από την άλλη πλευρά της Μάγχης κατέφθαναν συγχαρητήρια ανάμεικτα με προειδοποιήσεις για την κρισιμότητα των στιγμών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενημέρωσε τον νέο κάτοχο του βρετανικού πρωθυπουργικού θώκου, Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας, αντιθέτως, όπως ξεκαθάρισε ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης της πολιτικής διακήρυξης που συνοδεύει τη συμφωνία.

Αν το Brexit δεν ήταν παρά ένα εύπλαστο όχημα για την ανέλιξη στην εξουσία, τότε ο Τζόνσον θα μπορούσε να συμμορφωθεί με αυτές τις παραμέτρους, παρουσιάζοντας μια ελαφρώς παραλλαγμένη συμφωνία ως νίκη της παράταξης του σκληρού Brexit. Το γεγονός ότι όρισε ως απεσταλμένο του στις Βρυξέλλες τον πρώην πρέσβη Ντέιβιντ Φροστ θεωρήθηκε από τους γνωρίζοντες ενθαρρυντικό σημάδι ότι ο Τζόνσον θα ποντάρει όχι μόνο στην αντιπαράθεση αλλά και στην ουσιαστική επιδίωξη συμφωνίας.

Αν όμως, προκειμένου να εξουδετερώσει την επίθεση από το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, ο Τζόνσον επιμείνει σε όρους που η Ε.Ε. είναι αδύνατον να αποδεχθεί, τότε η Βρετανία θα εισέλθει στην επικίνδυνη ζώνη της άτακτης εξόδου. Η τράπεζα Goldman Sachs χθες προειδοποίησε ότι, με την πρωθυπουργοποίηση Τζόνσον, το ενδεχόμενο αυτό είναι όλο και πιο πιθανό.

Ο Τζόνσον, όμως, δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μια άτακτη έξοδο, όπως αποκάλυψε πρόσφατο ρεπορτάζ των «Τάιμς» του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 20 βουλευτές των Τόρις θα προτιμήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση από το να αφήσουν τη χώρα να οδηγηθεί σε άτακτη έξοδο. Γι’ αυτό, ενώ όλη η Ευρώπη κοιτάζει προς το Λονδίνο αναζητώντας ενδείξεις για τη στάση της νέας κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, προτεραιότητα του Τζόνσον είναι το πώς θα κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα.

Το τι θα κάνει με τον αντίπαλό του, απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα, καθώς ενδεχόμενη παραμονή του Χαντ στο πόστο του θα στείλει το μήνυμα ότι ο Τζόνσον επιδιώκει να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο. Αν όμως συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Συντηρητικών, μαζί με το βορειοϊρλανδικό DUP, είναι μόλις τέσσερις έδρες και σύντομα θα περιοριστεί στις τρεις, φαίνεται ότι σε περίπτωση που ο Τζόνσον επιλέξει το σκληρό Brexit διατρέχει σημαντικό κίνδυνο να χάσει τη δεδηλωμένη. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα επανέλαβε χθες ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής «την κατάλληλη στιγμή», ενώ ο Τζόνσον δήλωσε στους βουλευτές του κόμματός του ότι δεν επιθυμεί την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Σχέσεις με ΗΠΑ

Ρόλο-κλειδί στη στρατηγική του Τζόνσον για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. διαδραματίζει η διαμόρφωση στενότερων σχέσεων με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορούσε χθες να κρύψει τη χαρά του για την πρωθυπουργοποίηση του συμμάχου του. «Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, σκληρός και έξυπνος. Τον λένε Βρετανό Τραμπ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό είναι καλό», προσέθεσε, για να στρέψει ακόμη μία φορά τη συζήτηση στον εαυτό του. «Πολύ τους αρέσω εκεί (στη Βρετανία)», απεφάνθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή