Βρετανία: Καρατόμησε 15 υπουργούς ο Μπ. Τζόνσον

Βρετανία: Καρατόμησε 15 υπουργούς ο Μπ. Τζόνσον

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών ήταν η χθεσινή στη Βρετανία, μετά την καρατόμηση 15 υπουργών από τον νέο συντηρητικό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Μετά την επίσημη ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, «χωρίς δισταγμούς και αμφισβητήσεις».

Η πλήρης εκκαθάριση του υπουργικού συμβουλίου της Τερέζα Μέι από μετριοπαθή στελέχη υποδεικνύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί να φτιάξει ένα «πολεμικό» υπουργικό συμβούλιο, έτοιμο να τον ακολουθήσει ακόμη και στην άτακτη έξοδο από την Ε.Ε., αν χρειαστεί. Ο Τζόνσον ανέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών στον Ντόμινικ Ράαμπ, που είχε παραιτηθεί τα Χριστούγεννα από το χαρτοφυλάκιο διαπραγμάτευσης του Brexit και τo υπουργείο Οικονομικών στον Σατζίντ Τζαβίντ.

Εκτός κυβέρνησης έμειναν, μεταξύ πολλών άλλων, οι ώς τώρα υπουργοί Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, Οικονομίας Πένι Μόρντοντ, Βιομηχανίας Λάιαμ Φοξ, Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκάουκι, καθώς και ο ντε φάκτο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντιγκτον. Το γεγονός ότι ο Τζόνσον αποξένωσε μεγάλη μερίδα του κόμματός του, επιλέγοντας υπουργούς μόνο μεταξύ των στενών του συμμάχων, την ώρα που η πλειοψηφία του στη Βουλή είναι οριακή, ερμηνεύθηκε ως αδιαφορία για την παρούσα Βουλή.

«Αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι φέτος δεν θα έχουμε εκλογές στη Βρετανία, θα έλεγα να ακούσει την πρώτη ομιλία του Τζόνσον ως πρωθυπουργού και να δει αυτές τις αποπομπές», σχολίασε ο πολιτικός ρεπόρτερ του Sky News, Λιούις Γκούντολ. «Ενας πρωθυπουργός που θα είχε πραγματικά την πρόθεση να διαχειριστεί τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, δεν θα ενεργούσε έτσι».

Σκληρό πόκερ

Στην ομιλία του ο Τζόνσον δαιμονοποίησε όσους δεν συμμερίζονται τη δική του αισιόδοξη αντίληψη περί εξόδου από την Ε.Ε., μιλώντας για ανθρώπους που «αμφιβάλλουν και φέρνουν την καταστροφή, στοιχηματίζοντας εναντίον της Βρετανίας». Στη ρητορική αυτή διαφαίνεται ήδη το αφήγημα στο οποίο θα βασιστεί ο Τζόνσον, μετατρέποντας τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, σε μάχη ανάμεσα στους «γνήσιους» οπαδούς της εξόδου, όπως ο ίδιος, και σε όσους προσπαθούν να την εμποδίσουν μέσα στο κόμμα του και στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς και Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Η θριαμβευτική πορεία του Μπόρις Τζόνσον προς τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ βασίστηκε στις ψήφους 100.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι τον προτίμησαν αντί του αντιπάλου του Τζέρεμι Χαντ. Είναι πολύ αμφίβολο, όμως, αν αυτοί οι 100.000 άνθρωποι αντιπροσωπεύουν το ευρύτερο εκλογικό σώμα. «Ο Τζόνσον κέρδισε υποσχόμενος στα μέλη των Συντηρητικών ότι το Brexit θα γίνει, είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι», σημείωσε η πολιτική συντάκτρια Μπεθ Ρίγκπι. «Ετσι, όμως, κινδυνεύει να χάσει τη χώρα. Η βασιλεία του μπορεί να αποδειχθεί πολύ βραχύβια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή