Διατηρείται η ένταση στη ΒΑ Ασία

Διατηρείται η ένταση στη ΒΑ Ασία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατηρείται η ένταση στη βορειοανατολική Ασία έπειτα από την πρώτη κοινή εναέρια περιπολία ρωσικών και κινεζικών δυνάμεων στους αιθέρες της περιοχής, με τη Μόσχα να αρνείται πως ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τη Νότια Κορέα για την προχθεσινή πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου της. Την Τρίτη, ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από μια ομάδα νησίδων που διεκδικούν τόσο η Νότια Κορέα όσο και η Ιαπωνία, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και προειδοποιητικές βολές από την πλευρά της Σεούλ και πυροδότησε ένα κύμα διπλωματικών διαταραχών από τις χώρες της περιοχής. Eπειτα από την παραβίαση, το γραφείο Τύπου του προέδρου της Νότιας Κορέας ισχυρίστηκε πως ένα στέλεχος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων απολογήθηκε για το περιστατικό και ανέφερε πως ήταν αποτέλεσμα τεχνικής δυσλειτουργίας του αεροσκάφους, γεγονός το οποίο ωστόσο διέψευσε άμεσα η Μόσχα. «Δεν ζητήσαμε καμία συγγνώμη» ανέφερε η ρωσική πρεσβεία της Σεούλ, κατηγορώντας παράλληλα τους πιλότους της Νότιας Κορέας για απειλή της ασφάλειας των ρωσικών αεροσκαφών.

Το διπλωματικό περιστατικό συμπίπτει με ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα στην περιοχή, η οποία εδώ και χρόνια έχει επισκιαστεί από την εχθρότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, και πρόσφατα έχει πληγεί από νέες πολιτικές και εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας οι οποίες προκαλούν περαιτέρω αστάθεια. Στις αρχές της εβδομάδας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, επισκέφθηκε επί τούτου τη Νότια Κορέα και συζήτησε, μεταξύ άλλων, την παραβίαση του εναέριου χώρου και την πιθανότητα αμυντικής συνεργασίας για την αποφυγή αντίστοιχων περιστατικών. Την ίδια στιγμή, στην αστάθεια συμβάλλει και η σύλληψη ενός αλιευτικού σκάφους με ρωσικό και νοτιοκορεατικό πλήρωμα από τη συνοριοφυλακή της Βόρειας Κορέας, η οποία επιβεβαιώθηκε χθες από τη ρωσική πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ και αξιωματούχους της Σεούλ. Σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook, οι 15 Ρώσοι και οι 2 Νοτιοκορεάτες που απάρτιζαν το πλήρωμα του σκάφους συνελήφθησαν για παραβίαση των κανόνων εισόδου και διαμονής της Βόρειας Κορέας, ωστόσο βρίσκονται σε καλή κατάσταση και η διαδικασία για την επιστροφή τους θα δρομολογηθεί σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή