Ιατρικά λάθη οδήγησαν στον θάνατο του αστροναύτη Νιλ Αρμστρονγκ

Ιατρικά λάθη οδήγησαν στον θάνατο του αστροναύτη Νιλ Αρμστρονγκ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν ο Νιλ Αρμστρονγκ πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, δύο εβδομάδες αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση καρδιάς, το 2012, οι δύο γιοι του ισχυρίστηκαν ότι η κακή μετεγχειρητική περίθαλψη στο νοσοκομείο Mercy Health – Fairfield Hospital του κόστισε τη ζωή.

Το νοσοκομείο αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά κατέβαλε στην οικογένεια έξι εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να διακανονιστεί το ζήτημα ιδιωτικά, χωρίς την καταστροφική δημοσιότητα, επιμένοντας ότι όλα έπρεπε να ολοκληρωθούν με πλήρη μυστικότητα.

Ο Αρμστρονγκ το 2012 υποβλήθηκε σε επέμβαση μπαϊπάς και, σύμφωνα με τη γυναίκα του, «επέδειξε καταπληκτική δύναμη» και άρχισε να περιδιαβαίνει στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Οταν, ωστόσο, οι νοσοκόμες αφαίρεσαν τα καλώδια του προσωρινού βηματοδότη, άρχισε να αιμορραγεί στη μεμβράνη που περιβάλλει την καρδιά και να εμφανίζει επιπλοκές, που κατέληξαν στον θάνατό του στις 25 Αυγούστου.

Η αντιπαράθεση με το νοσοκομείο και ο μυστικός διακανονισμός έρχονται στη δημοσιότητα λίγες μόνο ημέρες μετά την 50ή επέτειο του σεληνιακού περιπάτου του. Οι New York Times έλαβαν, από άγνωστο αποστολέα, 93 σελίδες εγγράφων που αφορούν τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τη νομική υπόθεση της νοσηλείας του Αμερικανού θρύλου.

Aρχεία από το δικαστήριο κληρονομιών της κομητείας Χάμιλτον αποδεικνύουν ότι ο εξωδικαστικός διακανονισμός, σχεδόν 5,2 εκατομμύρια δολάρια, μοιράστηκε ισομερώς στα δύο αγόρια του αστροναύτη, Μαρκ και Ρικ. Ο αδελφός και η αδελφή του θανόντος έλαβαν από 250 χιλιάδες δολάρια και καθένα από τα έξι εγγόνια του από 24 χιλιάδες δολάρια, ενώ η χήρα δεν εισέπραξε τίποτα.

Τα ιατρικά αρχεία αποκαλύπτουν ότι οι γιατροί, αφού υπέβαλαν τον Αρμστρονγκ σε εξετάσεις, αποφάσισαν να κάνουν άμεσα μπαϊπάς, τοποθετώντας προσωρινά καλώδια προκειμένου να ρυθμίσουν τον καρδιακό παλμό του καθώς ανάρρωνε. Οταν η νοσηλεύτρια τα αφαίρεσε, ο Αρμστρονγκ έπαθε εσωτερική αιμορραγία και η πίεσή του έπεσε. Οι γιατροί αμέσως τον οδήγησαν στο εργαστήριο καθετηριασμών, όπου αφαίρεσαν μέρος του αίματος που είχε συγκεντρωθεί, ώστε να μην πιέζει την καρδιά. Στη συνέχεια ξαναμπήκε στο χειρουργείο, αλλά από τα αρχεία δεν είναι σαφές τι συνέβη εκεί. Ο παλαίμαχος αστροναύτης παρέμεινε ζωντανός επί περίπου μία εβδομάδα και εξέπνευσε. Πολλοί ειδικοί αμφισβητούν την απόφαση των υπευθύνων του νοσοκομείου να τον υποβάλουν σε έκτακτο χειρουργείο μπαϊπάς, τονίζοντας ότι ο θάνατός του θα μπορούσε να αποφευχθεί αν μετά την αιμορραγία είχε μπει αμέσως στο χειρουργείο. Ενδεικτικά ο δρ Ρίτσαρντ Σαλζάνο, καρδιοθωρακικός χειρουργός στο ιατρικό κέντρο του Γέιλ, πιστεύει ότι ο ασθενής είχε 50% πιθανότητες επιβίωσης αν, αντί να τον μεταφέρουν στο εργαστήριο καθετηριασμών, τον έβαζαν αμέσως στο χειρουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή