Λιντσαρίσματα λόγω Facebook στο Μπανγκλαντές

Λιντσαρίσματα λόγω Facebook στο Μπανγκλαντές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oκτώ άνθρωποι  λιντσαρίστηκαν από αυτόκλητους τιμωρούς στο Μπανγκλαντές, εξαιτίας έντονης φημολογίας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για απαγωγές παιδιών και τις τελετουργικές θυσίες τους στον «βωμό» της κατασκευής μιας μεγάλης, νέας γέφυρας, ανακοίνωσε προχθές η τοπική αστυνομία. Τα θύματα, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, βρέθηκαν στο στόχαστρο του εξαγριωμένου όχλου εξαιτίας της φημολογίας, που διαδόθηκε κυρίως μέσω Facebook, ότι ανθρώπινα κρανία ήταν αναγκαία για την κατασκευή της γέφυρας, κόστους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στον ποταμό Πάντμα, παραπόταμο του Γάγγη. Οπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, Τζαβέντ Πατγουαρί, από την Ντάκα, «η αστυνομία ανέλυσε όλες τις δολοφονίες. Από τους οκτώ που λιντσαρίστηκαν, ούτε ένας δεν ήταν απαγωγέας παιδιών. Ολοι ήταν αθώοι». Συνολικά, οι διαδικτυακές φήμες προκάλεσαν επιθέσεις εναντίον τριάντα ατόμων. Ο Πατγουαρί, επίσης, τόνισε ότι όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας διατάχθηκαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διαψευστούν οι φήμες. Τουλάχιστον 25 κανάλια στο YouTube, 60 σελίδες στο Facebook και δέκα ιστοσελίδες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τα λιντσαρίσματα ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησε μια φήμη σύμφωνα με την οποία ένας νεαρός άνδρας εντοπίστηκε να κυκλοφορεί κρατώντας το κομμένο κεφάλι ενός παιδιού στην επαρχία Νετροκόνα, στο βορειοανατολικό Μπανγκλαντές.

Ανάμεσα στα ατυχή θύματα των επιθέσεων περιλαμβάνεται και μία μητέρα δύο παιδιών, η Τασλίμα Μπέγκουμ, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μπροστά σε σχολείο της Ντάκα, το Σάββατο, από εξαγριωμένο όχλο που την κατηγορούσε ότι ήταν απαγωγέας παιδιών. Μέχρι θανάτου ξυλοκοπήθηκε και ένας άνδρας με έντονα προβλήματα ακοής, ο οποίος προσπαθούσε να επισκεφθεί την κόρη του στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντάκα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι χθες, είχαν συλληφθεί οκτώ άτομα για τον θάνατο της Μπέγκουμ, ενώ τουλάχιστον άλλα πέντε κρατούνταν για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη διάδοση της αβάσιμης φήμης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, η αστυνομία εκφράζει έντονους φόβους για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι φήμες στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Ηδη αστυνομικοί με μεγάφωνα κυκλοφορούν στους δρόμους διαψεύδοντάς τις. «Ενημερώνουμε σχετικά με τις φήμες και ζητάμε από τους κατοίκους να μην πανικοβληθούν», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στη βορειοδυτική επαρχία Τσαπαϊναγουμπγκανί.

Ηδη έχουν αναπτυχθεί 6,1 εκατομμύρια άνδρες των παραστρατιωτικών δυνάμεων ασφαλείας Ανσάρ, προκειμένου να ειδοποιήσουν τους κατοίκους των χωριών, δήλωσε ο στρατηγός των δυνάμεων Καζί Σαρίφ Καϊκομπάντ.

Εντρομοι οι επαίτες στους δρόμους, φοβούμενοι ότι θα πέσουν θύματα λιντσαρίσματος, κρατούσαν χθες στα χέρια τις ταυτότητές τους για να δείξουν ότι δεν είναι ξένοι σε συγκεκριμένες περιοχές, ανέφεραν τα ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή