ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Aνησυχία σε Δουβλίνο και Βρυξέλλες από τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Aνησυχία σε Δουβλίνο και Βρυξέλλες από τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τις οποίες θα επιζητήσει ουσιαστικές τροποποιήσεις στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., προξένησαν χθες ανησυχίες στο Δουβλίνο και στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρήθηκαν πιθανός προάγγελος άτακτης εξόδου. Στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τζόνσον, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι η υπάρχουσα συμφωνία είναι «η καλύτερη και η μόνη δυνατή», ενώ φάνηκε ανοικτός στην εξέταση των όποιων νέων ιδεών διατυπώσει το Λονδίνο, «με την προϋπόθεση να είναι συμβατές με τη συμφωνία». Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου.

«Ελπίζω, ο Βρετανός πρωθυπουργός να μην έχει επιλέξει έξοδο χωρίς συμφωνία, αν και αυτό είναι δικό τους θέμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λέο Βάραντκαρ. «Η θέση της Ε.Ε. και της Ιρλανδίας δεν έχει αλλάξει. Η δικλίδα ασφαλείας (backstop) αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συμφωνίας αποχώρησης. Χωρίς δικλίδα δεν υπάρχει συμφωνία και χωρίς συμφωνία δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος, ούτε περίοδος εφαρμογής, ούτε, εντέλει, εμπορική συμφωνία». Η δικλίδα προβλέπει ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση έως ότου βρεθεί λύση που θα αποτρέπει την εμφάνιση «σκληρών» συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (που παραμένει στην Ε.Ε.) και στη Βόρεια Ιρλανδία (που αποχωρεί).

Χθες, ο Τζόνσον συγκάλεσε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από υπουργούς 100% έτοιμους να τον ακολουθήσουν στην περιπέτεια του σκληρού Brexit, ενώ ο διορισμός του εγκεφάλου της εκστρατείας για την αποχώρηση από την Ε.Ε., Ντόμινικ Κάμινγκς, στο αξίωμα του υπ’ αριθμόν ένα πρωθυπουργικού συμβούλου, εμπέδωσε την κατεύθυνση αυτή.

Στη χθεσινή, πρώτη ομιλία του στη Βουλή, ο Τζόνσον χρησιμοποίησε φρασεολογία που θύμισε το «Make America great again» του Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας το Brexit ως απαραίτητη προϋπόθεση «για να κάνουμε αυτή τη χώρα το καλύτερο μέρος του κόσμου».