ΚΟΣΜΟΣ

Φ. Μογκερίνι: «Φρικτή υπενθύμιση» των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες το ναυάγιο στη Λιβύη

Φ. Μογκερίνι: «Φρικτή υπενθύμιση» των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες το ναυάγιο στη Λιβύη

Το ναυάγιο ενός πλεούμενου με μετανάστες, που είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη, αποτελεί μια «φρικτή υπενθύμιση» των κινδύνων που ενέχει ο διάπλους της Μεσογείου και εναπόκειται στην ΕΕ να αποκτήσει δυνατότητες διάσωσης στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Το ναυάγιο ενός πλεούμενου στα ανοιχτά των ακτών της Αλ Χομς, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους, συνιστά μια φρικτή υπενθύμιση των κινδύνων των οποίων αντιμετωπίζουν εκείνοι που πραγματοποιούν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη» επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι, σε ένα δελτίο Τύπου.

«Κάθε ζωή που χάνεται είναι υπερβολικά πολύ» υπογράμμισε η ίδια.

Ο ΟΗΕ θεωρεί αυτήν την τραγωδία τη «χειρότερη» που εκτυλίχθηκε στη Μεσόγειο φέτος.

Η Μογκερίνι απηύθυνε έκκληση για την αναζήτηση «ασφαλών και αξιόλογων εναλλακτικών έναντι των επικίνδυνων θαλασσίων διάπλων» και τάχθηκε υπέρ των «επανεγκαταστάσεων και των εθελουσίων επιστροφών εκτός της Λιβύης για την αποφυγή νέων απωλειών ανθρώπινων ζωών».

Ζήτησε, επίσης, να υπάρξουν «επαρκείς μηχανισμοί έρευνας και διάσωσης» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, η Φεντερίκα Μογκερίνι μίλησε για «το τέλος του συστήματος διαχείρισης παράτυπων μεταναστεύσεων και της αυθαίρετης κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη».

Η ίδια πρότεινε «την επιτάχυνση της απομάκρυνσης για ανθρωπιστικούς λόγους» από τη Λιβύη των προσφύγων και μεταναστών και της «επανεγκατάστασής τους σε τρίτες χώρες».

Περίπου 4.400 πρόσφυγες έχουν απομακρυνθεί έως σήμερα, τόνισε η Μογκερίνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ