ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστήριο της ανέλιξης του Επσταϊν

Το μυστήριο της ανέλιξης του Επσταϊν

Τον Μάιο του 1997, η Αλίσια Αρντέν, ένα μοντέλο στην Καλιφόρνια, γνώρισε έναν άνδρα ο οποίος της συστήθηκε ως ανιχνευτής ταλέντων για τη Victoria Secret. Ο άνδρας την προσκάλεσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Σάντα Μόνικα για ακρόαση και μόλις εκείνη πέρασε την πόρτα, την άρπαξε και προσπάθησε να τη θωπεύσει. Η 27χρονη Αρντέν έφυγε από το δωμάτιο με δάκρυα στα μάτια. Το περιστατικό αυτό δεν εξέπληξε τους ηγέτες της L Brands, της μητρικής εταιρείας της Victoria Secret. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δύο ανώτατα στελέχη είχαν ανακαλύψει πως ο ίδιος άνδρας –ένας στενός σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Λέσλι Γουέξνερ– αυτοπαρουσιαζόταν ως ανιχνευτής μοντέλων. Ο Γουέξνερ είχε ειδοποιηθεί, σύμφωνα με τα δύο στελέχη, ωστόσο δεν είναι σαφές αν έλαβε κάποια ενέργεια σχετική με το συμβάν. Και αυτό γιατί ο άνδρας –ένας χρηματοδότης από τη Νέα Υόρκη ονόματι Τζέφρι Eπσταϊν– είχε αναπτύξει μια ασυνήθιστα ισχυρή επιρροή απέναντι στον Γουέξνερ, έναν από τους εμπορικούς τιτάνες της χώρας.

Λίγα μόλις χρόνια μετά τη συνάντησή τους, ο διευθύνων σύμβουλος της L Brands έδωσε εκτεταμένες εξουσίες στον Επσταϊν όσον αφορά τα οικονομικά του, τη φιλανθρωπική δράση του και την ιδιωτική του ζωή, σύμφωνα με συνεντεύξεις ανθρώπων που γνωρίζουν τους δύο άνδρες, καθώς και δικαστικά έγγραφα και οικονομικά αρχεία. Ο Γουέξνερ εξουσιοδότησε τον Νεοϋορκέζο χρηματιστή να δανείζεται χρήματα για λογαριασμό του, να υπογράφει φορολογικές δηλώσεις, να προσλαμβάνει άτομα και να πραγματοποιεί εξαγορές για την εταιρεία. Με την πάροδο των χρόνων, ο Επσταϊν έλαβε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, ένα ιδιωτικό αεροπλάνο και ένα πολυτελές κτήμα στο Οχάιο, συνολικής αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων, που προηγουμένως ανήκαν στον Γουέξνερ και στις εταιρείες του.

Από τη στιγμή που ο Επσταϊν κατέφθασε στο Κολόμπους του Οχάιο, όπου εδρεύει η L Brands, οι φίλοι και οι συνάδελφοι του Γουέξνερ αναρωτήθηκαν γιατί ένας φημισμένος επιχειρηματίας αποφάσισε να περιβάλει με τόση εμπιστοσύνη έναν άνθρωπο με ασήμαντο βιογραφικό και περιορισμένη οικονομική εμπειρία. Είναι ένα μυστήριο που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Νέας Υόρκης κατηγορούν τον 66χρονο Επσταϊν για εμπόριο λευκής σαρκός με ανήλικα κορίτσια.