Σιδηροδρομικό χάος από τον καύσωνα στο Λονδίνο

Σιδηροδρομικό χάος από τον καύσωνα στο Λονδίνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτη ταλαιπωρία και απόλυτο χάος προκάλεσε στη Δυτική Ευρώπη, ο έντονος καύσωνας των τελευταίων ημερών, διαταράσσοντας σιδηροδρομικές αλλά και αεροπορικές συγκοινωνίες. Το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας Eurostar διακόπηκε μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, όπως εξάλλου και στις Βρυξέλλες, εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε καλώδιο τροφοδοσίας στο Γκαρ ντι Νορ, της γαλλικής πρωτεύουσας.

Χάος επικράτησε και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη Βρετανία, με πολύωρες καθυστερήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων, καθώς, λόγω της μεγάλης ζέστης, οι συρμοί κινούνταν με μικρότερες ταχύτητες, ενώ μηχανικοί κατέβαλαν υπεράνθρωπές προσπάθειες προκειμένου να επισκευάσουν τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στις σιδηροτροχιές. Οπως αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς, έχουν σημειωθεί πολλές βλάβες και στα εναέρια καλώδια, που θα χρειαστούν χρόνο για να αποκατασταθούν. Μάλιστα, οι Βρετανοί κλήθηκαν να αναβάλουν τις μετακινήσεις τους με τα τρένα, παρεκτός και ήταν εντελώς απαραίτητες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από φωτογραφίες που απεικονίζουν τους κάθιδρους επίδοξους ταξιδιώτες στους βρετανικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς να προσπαθούν να κάνουν αέρα με αυτοσχέδιες βεντάλιες. Μια φωτογραφία απαθανατίζει έναν λιπόθυμο επιβάτη δίπλα σε ένα τρένο, να δέχεται τις πρώτες βοήθειες από διασώστες.

Και οι αεροπορικές πτήσεις, όμως, επλήγησαν από τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα. Στα δύο πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της χώρας, Χίθροου και Γκάτγουικ, οι καταιγίδες που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκάλεσαν πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις. Σε αυτό συνέβαλε και ένα τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον πύργο ελέγχου. Σύμφωνα με τις αρχές του Γκάτγουικ, οι αναχωρήσεις των αεροσκαφών έχουν κατά μέσον όρο 38 λεπτά καθυστέρηση εξαιτίας του καύσωνα, αλλά και του τεχνικού προβλήματος. Η British Airways ανακοίνωσε ότι, εξαιτίας των ισχυρών καταιγίδων που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης, σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων από τα δύο αεροδρόμια του Λονδίνου.

Προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες σημειώθηκαν και στην Ιταλία, λόγω στάσης εργασίας του προσωπικού καμπίνας και εδάφους, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα). Ταυτόχρονα, έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και το προσωπικό της Alitalia. Την ίδια στιγμή, σε Γαλλία και Γερμανία, σημειώθηκαν μειώσεις στην παραγωγή ατομικής ενέργειας. Πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες αποσυνδέθηκαν από τα δίκτυα, αφού ήταν δυσχερής η χρήση νερού από τα ποτάμια, προκειμένου να ψυχθούν.

Εν τω μεταξύ, δασικές πυρκαγιές μαίνονται σε Σιβηρία, βόρεια Σκανδιναβία, Αλάσκα και Γροιλανδία, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Τον Ιούνιο, οι πυρκαγιές σε αυτές τις ακατοίκητες περιοχές απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 50 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα ίση με την ετήσια εκπομπή της Σουηδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή