Τζόνσον: Δεν θέλω Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι

Τζόνσον: Δεν θέλω Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμος για Brexit χωρίς συμφωνία δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον.

Σε δηλώσεις του από το Μάντσεστερ όπου αναμένεται να  ανακοινώνει τις πολιτικές του τόσο για την βρετανική  έξοδο από την ΕΕ αλλά και τις προτεραιότητές του για την υγεία, την παιδεία και τις υποδομές, ο Μπ. Τζόνσον  ανέφερε: «Δεν επιθυμώ ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλά πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά δεδομένα.

Και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε εκεί, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το ιρλανδικό δίκτυ ασφαλείας (backstop), το οποίο όπως είπε είναι αντιδημοκρατικό και διχαστικό, πρέπει να εγκαταλειφθεί αν η Ένωση θέλει να καταλήξει μια συμφωνία διαζυγίου για το Brexit.

«Αν ξεφορτωθούμε το backstop ολόκληρο και πλήρως τότε σημειώνουμε πολλή πρόοδο», είπε ο Τζόνσον, όταν ρωτήθηκε αν θέλει να αλλάξει μόνο το ιρλανδικό συνοριακό δίκτυ ασφαλείας.

Πρόσθεσε πως έχει «πολύ φιλικές σχέσεις» με τους ηγέτες της ΕΕ.

«Η προσέγγιση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να είναι απαθής ή αδιάφορη ή να περιμένουμε να έρθουν σε εμάς: θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό και θα το κάνουμε με ένα πνεύμα φιλίας και συνεργασίας».

«Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε όσο αυτό το αντιδημοκρατικό δίκτυ ασφαλείας, αυτό το δίκτυ ασφαλείας που έχει σκοπό να διαιρέσει τη χώρα μας, να διαιρέσει το ΗΒ, παραμένει στη θέση του», είπε. «Πρέπει να το βγάλουμε και τότε μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο, νομίζω».

Ο Τζόνσον είπε ακόμη πως το Brexit αποτελεί μια «τεράστια οικονομική ευκαιρία», αλλά η προκάτοχός του Τερέζα Μέι το χειρίστηκε ως «ένα εχθρικό κλιματικό γεγονός».

«Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για να κάνουμε πράγματα που δεν μας επέτρεπαν να κάνουμε για δεκαετίες», είπε ο νέος πρωθυπουργός.

Στην ομιλία που εκφώνησε στο Μάντσεστερ, όπου πήγε για να υποσχεθεί νέες επενδύσεις στις περιοχές που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε πως θα εντείνει τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit και θα δημιουργήσει ελεύθερα λιμάνια προκειμένου να τονώσει την οικονομία.

«Όταν ο κόσμος ψήφισε για να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ψήφισε μόνο κατά των Βρυξελλών, αλλά και κατά του Λονδίνου», είπε.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αποκάλυψε στην ομιλία αυτή τις προτεραιότητές του για τη χώρα, υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες εξουσίες στις τοπικές κοινότητες, και να ενισχύσει τις υποδομές των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών.

«Η ανάκτηση του ελέγχου δεν σημαίνει μόνο πως το Ουεστμίνστερ θα ξανακερδίσει την κυριαρχία του στην ΕΕ, σημαίνει επίσης πως τα χωριά μας, πως οι πόλεις και οι κομητείες μας θα κερδίσουν σε αυτονομία», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή