ΚΟΣΜΟΣ

«Ανεπιφύλακτη» στήριξη της Αβάνας στον Μαδούρο

«Ανεπιφύλακτη» στήριξη της Αβάνας στον Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ στο Καράκας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του πρώτου.

Ο πρόεδρος της Κούβας εξέφρασε εκ νέου- κατά την ανακοίνωση – την «ανεπιφύλακτη υποστήριξη» της Αβάνας «στη Βενεζουέλα και την μπολιβαριανή επανάσταση» και την βούλησή του να βαθύνει τη συνεργασία των «αριστερών πολιτικών δυνάμεων» της περιφέρειας.

Η στρατηγική συμμαχική σχέση ανάμεσα στο Καράκας και την Αβάνα ανακοινώθηκε το 2000, όταν ο Ούγο Τσάβες και ο Φιδέλ Κάστρο, οι στο μεταξύ θανόντες τότε πρόεδροι των δύο κρατών, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στην οποία ανήγγειλαν πως θα προωθούσαν διαδικασίες ολοκλήρωσης των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ο Ντίας-Κανέλ πήγε στο Καράκας για να συμμετάσχει στην 25η σύνοδο του Φόρουμ του Σαν Πάουλου.

Πρόκειται για σχήμα κομμάτων της λατινοαμερικάνικης αριστεράς το οποίο ιδρύθηκε στο Σαν Πάουλου της Βραζιλίας το 1990. Αποτελούσε κοινή πρωτοβουλία του Φιδέλ Κάστρο και του τότε βραζιλιάνου προέδρου, του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, για την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας των χωρών της περιοχής σε οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ