ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο-ντοκουμέντο με τους διαλόγους των Φρουρών της Επανάστασης με το πλήρωμα του βρετανικού πλοίου

Βίντεο-ντοκουμέντο με τους διαλόγους των Φρουρών της Επανάστασης με το πλήρωμα του βρετανικού πλοίου

Το επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης δημοσιοποίησε σήμερα αμοντάριστα πλάνα που φέρεται να δείχνουν τους Φρουρούς να προειδοποιούν ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο στη διάρκεια της κατάσχεσης, στις 19 Ιουλίου, ενός υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου κοντά στο Στενό του Χορμούζ.

Ιρανοί καταδρομείς κατέλαβαν το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero στην πιο σημαντική στον κόσμο θαλάσσια δίοδο για τη μεταφορά πετρελαίου, δύο εβδομάδες αφότου βρετανικές δυνάμεις προχώρησαν στην κατάσχεση ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου κοντά στο Γιβραλτάρ, το οποίο κατηγορούν ότι παραβίασε τις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας.

Σύμφωνα με το Press TV, το ιρανικό αγγλόφωνο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το βρετανικό πολεμικό πλοίο που αναφέρεται στη συνομιλία είναι το Montrose.

Το βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε από το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, περιλαμβάνει αμοντάριστα πλάνα δείχνοντας τους Φρουρούς να κατεβαίνουν στο κατάστρωμα του πλοίου από ελικόπτερο ενώ ακούγονται και οι διάλογοι.

«Δεν πρέπει να επεμβαίνετε σε αυτά τα θέματα», λέει ο ναυτικός εκπρόσωπος των Φρουρών.

«Αυτό είναι ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο φόξτροτ δύο τρία έξι. Είμαι κοντά σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο στενό με ένα εμπορικό πλοίο να βρίσκεται εκεί κοντά που πραγματοποιεί μεταφορική διέλευση», απαντά μια φωνή με αγγλική προφορά.

«Μην βάλετε τη ζωή σας σε κίνδυνο», λέει ο εκπρόσωπος του ναυτικού των Φρουρών.

Το βίντεο περιλαμβάνει επίσης μια συνομιλία μεταξύ των Φρουρών και του ίδιου βρετανικού πολεμικού πλοίου στη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης στα μέσα Ιουλίου στο οποίο εμπλεκόταν το δεξαμενόπλοιο British Heritage, σύμφωνα με το Tasnim.

Τρία ιρανικά σκάφη προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διέλευση ενός πλοίου, του British Heritage, από το Στενό του Χορμούζ, αλλά αποσύρθηκαν έπειτα από προειδοποιήσεις ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου, δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση στις 11 Ιουλίου.

Η Βρετανία έστειλε την περασμένη εβδομάδα ένα πολεμικό πλοίο για να συνοδεύει όλα τα υπό βρετανική σημαία πλοία μέσω του Στενού του Χορμούζ, μια αλλαγή στην πολιτική που ανακοινώθηκε την Πέμπτη αφού προηγουμένως η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι δεν έχει τους πόρους για να το κάνει αυτό.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ένα δεύτερο πολεμικό πλοίο, το HMS Duncan, έφθασε στον Κόλπο προκειμένου να υποστηρίξει τη διέλευση υπό βρετανική σημαία πλοίων διαμέσου του Στενού, μαζί με το HMS Monrose.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS