ΚΟΣΜΟΣ

Ηχηρή απώλεια η παραίτηση του Ντάνιελ Κόατς

Ηχηρή απώλεια η παραίτηση του Ντάνιελ Κόατς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Κόατς, πρόκειται να αποχωρήσει από το αξίωμά του στις 15 Αυγούστου, ολοκληρώνοντας έτσι μια ταραχώδη συνεργασία δύο ετών με την κυβέρνηση Τραμπ, κατά την οποία αντιπαρατέθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο για το ζήτημα της ρωσικής ανάμειξης και επιρροής στις προεδρικές εκλογές του 2016 και αμφισβήτησε την εξωτερική πολιτική της χώρας έναντι του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Η υποβολή της παραίτησης του Κόατς σηματοδοτεί μία ακόμα ηχηρή απώλεια στον στενό κύκλο του πλανητάρχη, σε ένα χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε ως απόληξη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εποπτεύει τις 17, εν συνόλω, πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της CIA. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Κόατς αποκάλυψε σε εισαγγελείς τις παραινέσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου να διαψεύσει δημοσίως το ενδεχόμενο συμπαιγνίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, ενέργεια στην οποία αρνήθηκε να προβεί, οδηγώντας στην οριστική διάρρηξη των σχέσεών του με τον Λευκό Οίκο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε τον απερχόμενο διευθυντή για τις υπηρεσίες του στις ΗΠΑ και κοινοποίησε την πρόθεσή του να διορίσει τον βουλευτή Τζον Ράτκλιφ ως αντικαταστάτη του. Ο Ράτκλιφ διατελεί μέλος των επιτροπών Πληροφοριών και Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχοντας αποσπάσει τα φώτα της δημοσιότητας κατά την πρόσφατη κατάθεση του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ ως προς το ενδεχόμενο παρακώλυσης της Δικαιοσύνης εκ μέρους του Τραμπ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των Δημοκρατικών συναδέλφων του εναντίον του Αμερικανού προέδρου, προτάσσοντας την άποψη ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζεται κατά παράβαση της θεμελιώδους νομικής αρχής του ποινικού δικαίου in dubio pro reo. Σε σχετικό δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters τονίζει την κατάδηλη απουσία επαρκούς εμπειρίας και αξιόλογων επιτευγμάτων του Ράτκλιφ, καθιστώντας τον μια ανορθόδοξη επιλογή για τη διεύθυνση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.