O δύσκολος δρόμος της Κούβας προς το ελεύθερο Wi – Fi

O δύσκολος δρόμος της Κούβας προς το ελεύθερο Wi – Fi

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κούβα, ένα από τα ολιγότερο διασυνδεδεμένα έθνη του κόσμου, απέκτησε μόλις χθες νέους κανονισμούς που επιτρέπουν τη δημιουργία ιδιωτικών δικτύων ενσύρματου και ασύρματου ίντερνετ σε σπίτια και επιχειρήσεις, καθιστoύν νόμιμη την εισαγωγή ρούτερ και άλλου σχετικού εξοπλισμού, διατηρώντας ωστόσο άθικτο το σιδηρούν κρατικό μονοπώλιο στην εμπορική πρόσβαση στο διαδίκτυο.

H Κούβα γνώρισε μεν τον «πλανήτη ίντερνετ» κατά τη δεκαετία του 1990 αλλά έκτοτε έμεινε πολύ πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο. Για χρόνια δε η πρόσβαση παρέμενε ακριβή και ασφυκτικά ελεγχόμενη.

H διάδοση του διαδικτύου εμποδίστηκε ως ένα βαθμό από την ίδια την κυβέρνηση και τις ανησυχίες της για τα δυνητικά αποτελέσματα που θα είχε η ροή ελεύθερης πληροφόρησης στους πολίτες. Αν και η κουβανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας της απαιτεί μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα, την ίδια στιγμή ανησυχεί ότι η ευρύτερη πρόσβαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύμα αντιφρονούντων,  σημειώνει ο William LeoGrande, καθηγητής δημοσίας διοίκησης στο American University της Washington.

Ο νέοι κανονισμοί επιτρέπουν στους πολίτες να συνδέονται στο ίντερνετ με τα δικά τους ρούτερς ή άλλο εξοπλισμό και να μοιράζονται το δίκτυό τους, ωστόσο δεν επιτρέπουν  στους μικρούς αυτούς παρόχους να πωλούν τις υπηρεσίες τους, διατηρώντας  έτσι την θέση της Etecsa, της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών, ως του μόνου παρόχου υπηρεσιών ίντερνετ, σε ολόκληρη τη χώρα.

Φαίνεται επίσης να ανοίγουν την πόρτα στη νομιμοποίηση μερικών ιδιωτικών δικτύων που λειτουργούσαν μυστικά με λαθραίο ή αυτοσχέδιο εξοπλισμό, ώστε να τονώσουν τον τομέα του τουρισμού, επιτρέποντας εταιρίες όπως ρεστοράν, καφέ και ιδιωτικά ξενοδοχεία τύπου bed and breakfasts, να μπορούν να παρέχουν Wi-Fi για τους πελάτες τους, υπηρεσία σχεδόν υποχρεωτική σε ολόκληρο τον κόσμο, πλην όμως εξαιρετικώς σπάνια στην Κούβα.

Η Κούβα είχε από το 2013, διστακτικά, επιτρέψει την ανάπτυξη δημόσιας πρόσβασης στο ίντερνετ ου ενώ προχώρησε και στη δημιουργία μιας κρατικής υπηρεσίας email για χρήστες κινητών τηλεφώνων.

Το 2015,  οι αρχές όρισαν 35 ασύρματα hot spots σε ολόκληρο το νησί και μείωσαν τι χρεώσεις πρόσβασης.  Αν και η χρέωση για χρήση μίας ώρας κοστίζει περίπου το 10% του μέσου μηνιαίου μισθού στην Κούβα, τα hot spots κατέστησαν ιδιαιτέρως δημοφιλή.

Η εικόνα εκατοντάδων ανθρώπων να συνωστίζονται σε πάρκα και πλατείες, κοιτάζοντας τα κινητά και τα λάπτοπ τους, έγιναν σύντομα καθημερινή πραγματικότητα (και θέαμα).

Υπάρχουν σήμερα 800 Wi-Fi σποτ σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το διεθνές παρατηρητήριο Freedom House.

Η διαδικτυακή συνδεσιμότητα στο νησί, σημείωσε μια σημαντική πρόοδο πέρυσι, όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε να προσφέρει μια υπηρεσία 3G, επιτρέποντας την πλήρη πρόσβαση στο ίντερνετ για τους χρήστες κινητών.

Αλλά οι νόμιμες οικιακές συνδέσεις ίντερνετ παραμένουν σπάνιες –μόνο 67.000 σπίτια διέθεταν σύνδεση τον περασμένο Δεκέμβριο- και η νόμιμη πρόσβαση στα γραφεία περιοριζόταν σε συγκεκριμένους κρατικούς υπαλλήλους και επαγγέλματα.

Έτσι, οι παράνομες συνδέσεις πολλαπλασιάστηκαν με κλεμμένες ή αυτοσχέδιες κεραίες και μέσω πειρατικού Wi-Fi σήματος.

Υπό τους νέους κανονισμούς, οι οποίοι είχαν ανακοινωθεί το Μάιο, κάθε παράνομο δίκτυο θα έπρεπε εντός δύο μηνών να εναρμονιστεί με το νόμο.

«Οι κανονισμοί αυτοί συνεισφέρουν στην ‘πληροφοριοποίηση’ της κοινωνίας, στην ευημερία των κατοίκων, στην αποφυγή παρεμβολών στις ραδιοσυχνότητες και στην αποτροπή των επιβλαβών επιδράσεων στη μη ιονίζουσα ακτινοβολία», ήταν η δήλωση του Κουβανού Υπουργού Επικοινωνιών καθώς ανακοίνωνε τα μέτρα.

Όσον αφορά στο μέλλον του ελεύθερου ίντερνετ στην Κούβα; Η άποψη του Ted A. Henken, καθηγητή στο Baruch College της Νέας Υόρκης είναι η εξής: «Η Αβάνα έχει μία μακρά παράδοση να συνοδεύει τους νέους κανονισμούς που φαινομενικά ‘απελευθερώνουν’ κάποια πράγματα (αγορές, ταξίδια, ίντερνετ κλπ) με νέους ελέγχους και ποινές».

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή