ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ο Κουρτς δεν αποκλείει σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας με το ακροδεξιό κόμμα

Αυστρία: Ο Κουρτς δεν αποκλείει σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας με το ακροδεξιό κόμμα

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου ηγείται, με το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου σε συνεντεύξεις του χθες Τρίτη.

Ο συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) με τους Ελεύθερους (FPÖ), ο οποίος σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017, κατέρρευσε τον Μάιο μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο ο ηγέτης της ακροδεξιάς παράταξης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε εμφανιζόταν να προσφέρει το στήσιμο διαγωνισμών για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων σε μια γυναίκα που παρίστανε την ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη.

Ο Κουρτς αρχικά προσπάθησε να παραμείνει στην αυστριακή καγκελαρία, επικεφαλής ουσιαστικά μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, όμως το κοινοβούλιο απέπεμψε την κυβέρνησή του, με την αντιπολίτευση να ερίζει πως στον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος αναλογούσε μερίδιο της ευθύνης για το σκάνδαλο, αφού ανέθεσε κυβερνητικά αξιώματα στην άκρα δεξιά.

Έκτοτε, την εξουσία στην Αυστρία ασκεί υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την 29η Σεπτεμβρίου.

«Βασικά, δεν αποκλείω καμία επιλογή ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού», επισήμανε ο Κουρτς στην αυστριακή δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση (ÖRF), διευκρινίζοντας πάντως πως στην επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει αξίωμα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο Χέρμπερτ Κικλ.

«Εάν αναλάβω ξανά επικεφαλής της κυβέρνησης κι τη σχηματίσω σε συνεργασία με τους Ελεύθερους πάλι, τότε κατά την άποψή μου ο Χέρμπερτ Κικλ δεν μπορεί να είναι υπουργός», επέμεινε ο Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ö24.

Ο Κικλ, επί σειρά ετών διαμορφωτής της στρατηγικής των Ελεύθερων, δεν συνειδητοποίησε τη βαρύνουσα σημασία του βίντεο με τον Στράχε, έκρινε ο Κουρτς.

Ερωτηθείς εάν θα ανέθετε το υπουργείο Εσωτερικών σε άλλο στέλεχος της αυστριακής άκρας δεξιάς, ο Κουρτς απάντησε στο ÖRF μονολεκτικά: «Όχι».

Το Λαϊκό Κόμμα προηγείται με διαφορά ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, καταδεικνύουν δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, η εκστρατεία του βρέθηκε αντιμέτωπη με αναταράξεις εξαιτίας των δημοσιευμάτων σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης μετά την 20ή Ιουλίου, κατά τα οποία ένας από τους συνεργάτες του Σεμπάστιαν Κουρτς αφαίρεσε από την καγκελαρία και παρέδωσε σε ιδιωτική εταιρεία για να διαγραφούν πέντε σκληρούς δίσκους, μερικές ημέρες αφότου κυκλοφόρησε το βίντεο με τον Στράχε και λίγα εικοσιτετράωρα προτού η κυβέρνηση καταρρεύσει.

Βάσει της κείμενης αυστριακής νομοθεσίας, κάθε κυβέρνηση που αποχωρεί είναι υποχρεωμένη να παραδίδει όλα τα έγγραφά της στο ομοσπονδιακό αρχείο, που αποφασίζει πώς θα τα διαχειριστεί.

Ο Κουρτς είπε χθες πως ο συνεργάτης του διέπραξε ένα «σφάλμα», αλλά απλώς ήθελε να μην αποκαλυφθούν ευαίσθητα δεδομένα.

Ο πρώην καγκελάριος είπε στο Ö24 πως δεν γνωρίζει επακριβώς τι περιείχαν οι δίσκοι, αλλά πιθανόν σε αυτούς είχαν αποθηκευτεί τόσο «ευαίσθητα έγγραφα» όσο και «ανούσια πράγματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ