FBI και MI5 μιλούσαν από το 2016 για σχέση Τραμπ – Ρωσίας

FBI και MI5 μιλούσαν από το 2016 για σχέση Τραμπ – Ρωσίας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ανησυχία τους μοιράστηκαν σε ιδιωτικές συζητήσεις οι επικεφαλής του FBI και της βρετανικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας ΜΙ5, το 2016, για την έναρξη της έρευνας αναφορικά με τις σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, σύμφωνα με χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας Guardian.

Σε μηνύματά τους, ο τότε υποδιευθυντής του FBI Αντριου Μακέιμπ και ο ομόλογός του στην MI5 Τζέρεμι Φλέμινγκ έκαναν λόγο για την «παράξενη θέση» στην οποία βρέθηκαν με αφορμή την έναρξη της έρευνας για τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας. Οι δύο επικεφαλής εκφράζουν σε άλλο μήνυμα την έκπληξή τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτηρίζοντάς το «αφορμή για αφύπνιση».

Στις 31 Ιουλίου 2016, το FBI εγκαινίασε έρευνα με την κωδική ονομασία «Διασταυρούμενη Καταιγίδα» γύρω από την ενδεχόμενη ανάμειξη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία. Την έρευνα ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ. Παρότι η έκθεσή του δεν απέδειξε ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία του ο Τραμπ συνωμότησε με ρωσικές υπηρεσίες για να εξασφαλίσει επιβαρυντικά στοιχεία για την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, το πόρισμα υπογραμμίζει ότι προσπάθησε συνειδητά να παρεμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης. Σε μήνυμά του προς τον Μακέιμπ τον Αύγουστο του 2016, ο Φλέμινγκ αποκαλύπτει μυστική συνάντηση στο Λονδίνο μεταξύ του Αυστραλού διπλωμάτη Αλεξάντερ Ντάουνερ και του συμβούλου του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλου, στην οποία ο σύμβουλος του τότε υποψήφιου προέδρου υποστηρίζει ότι η Ρωσία διαθέτει ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή