Καταδίκη του ΟΗΕ για βίαιη καταστολή διαδηλώσεων

Καταδίκη του ΟΗΕ για βίαιη καταστολή διαδηλώσεων

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας φέρονται να κατέστειλαν βίαια διαδηλώσεις με αίτημα τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη χώρα, τραυματίζοντας 70 και πλέον πολίτες, σε μια κατάφωρη καταπάτηση του αναπαλλοτρίωτου δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η αστυνομία προσήγαγε περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές το Σάββατο προκειμένου να πλήξει τους ανένδοτους πολέμιους της αυταρχικής διακυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αρμόδιος εκπρόσωπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ρούπερτ Κόλβιλ αμφισβήτησε, μάλιστα, τη νομιμότητα του πρόσφατου αποκλεισμού 57 ανεξάρτητων και αντιπολιτευόμενων υποψηφίων από τις δημοτικές εκλογές της Μόσχας, απόφαση που πυροδότησε την πάνδημη διαμαρτυρία.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι, η ρωσική δικαιοσύνη επέβαλε πρόστιμα μεταξύ 10.000 και 150.000 ρουβλίων σε 79 από αυτούς και καταδίκασε σε φυλάκιση τριών έως δεκαπέντε ημερών 40 ακόμα άτομα. Τα ανησυχητικά τεκταινόμενα, απόρροια ενδεχόμενων παρεμβάσεων του Κρεμλίνου, δεν περιστέλλονται στις συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών, καθώς την Τρίτη απερρίφθη το αίτημα αποφυλάκισης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος ολοκλήρωσε έναν μήνα κράτησης την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την έκκληση συμμετοχής σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις που απηύθυνε προς τους πολίτες. Ο Ναβάλνι επικαλέστηκε λόγους υγείας, αιτούμενος την πρόωρη αποφυλάκισή του, ενώ είχε προηγηθεί η νοσηλεία του την Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή