Αγκυρα: «Εχουμε τίτλους ιδιοκτησίας για τα Βαρώσια»

Αγκυρα: «Εχουμε τίτλους ιδιοκτησίας για τα Βαρώσια»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκοκυπριακή πλευρά σε συνεργασία με την Αγκυρα συνεχίζει να διατηρεί στην επικαιρότητα το θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου ως μέσο πίεσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» φιλοξενεί δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΕΒΚΑΦ (σ.σ. του ειδικού γραφείου για τα Βακούφια) Ιμπραχίμ Φατίχ Μπεντέρ, σύμφωνα με τις οποίες οι εργασίες καταγραφής των περιουσιών στα Βαρώσια θα διαρκέσουν έξι μήνες έως έναν χρόνο. Ο κ. Μπεντέρ ανέφερε, μάλιστα, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ήδη αποφασίσει ποια γη θεωρούν δική τους και πως τώρα ερευνούν ποια κτίρια υπάρχουν στα εδάφη αυτά και ποια είναι η κατάσταση υποδομής τους, για να προσθέσει ότι θα μπορεί ένας Ελληνοκύπριος που είχε επενδύσει στη γη εκείνη να την ενοικιάσει.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΒΚΑΦ ισχυρίστηκε επίσης πως τους τίτλους ιδιοκτησίας που έδειχναν ότι η γη ανήκε στα βακούφια της τουρκοκυπριακής πλευράς βρέθηκαν τυχαία σε κτίριο στα Βαρώσια το 1990, καθώς και ότι υπάρχει έγγραφο που αποδεικνύει ότι οι Βρετανοί δεν είχαν δώσει 1,5 εκατομμύριο στερλίνες αγοράζοντας τις περιουσίες των βακουφίων αλλά για την επισκευή τους. «Γνωρίζουμε ότι η κλειστή πόλη των Βαρωσίων ανήκει σε τρία βακούφια», ανέφερε συγκεκριμένα. «Τα μητρώα είναι στα χέρια μας, είναι το βακούφι Λαλά Μουσταφά Πασά, το βακούφι Αμπντουλάχ Πασά και το βακούφι Μπιλάλ Αγά. Μετά την “ειρηνική επιχείρηση” (σ.σ. η τουρκική εισβολή το 1974) η είσοδος στα Βαρώσια ήταν περιορισμένη. Τη δεκαετία του 1990 βρέθηκαν τυχαία σε κάποιο κτίριο τα μητρώα των Βαρωσίων. Αυτά τα έγγραφα ήθελαν να τα φυγαδεύσουν οι Ελληνοκύπριοι αλλά συνελήφθησαν. Ολα αυτά τα έγγραφα υπεβλήθησαν στο δικαστήριο και αποφασίστηκε ότι είναι περιουσία βακουφίων».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει τίτλο «Ο τίτλος ιδιοκτησίας των Βαρωσίων είναι δικός μας» και αναφέρει ότι η Αγκυρα και το ψευδοκράτος έχουν στα χέρια τους τους τίτλους ιδιοκτησία των Βαρωσίων, υποστηρίζοντας ότι κατά την Οθωμανική περίοδο τα Βαρώσια ανήκαν πλήρως στα βακούφια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ομάδα ειδικών μελέτησε έναν προς έναν τους τίτλους ιδιοκτησίας και, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν μπορεί να ακουμπήσει κανείς τις περιουσίες των βακουφίων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το 2009 έφθασαν από την Τουρκία στα Κατεχόμενα ειδικοί που γνωρίζουν οθωμανικά και μελέτησαν όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας από το 1571 μέχρι το 1974. Συγκεκριμένα, μελέτησαν 2.443 βιβλία μητρώου, 13.000 φακέλους και 8 εκατομμύρια έγγραφα. Από αυτή την έρευνα προέκυψαν 20 εκατομμύρια δεδομένα, τα οποία μετέτρεψαν σε ηλεκτρονική μορφή. Επιπλέον 424.000 έγγραφα και χιλιάδες φωτογραφίες αποθηκεύθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να μην καταστραφούν.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσαν στην τουρκική εφημερίδα ο κ. Μπεντέρ και ο τότε σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, καθηγητής Ατά Ατούν, στο πλαίσιο εκείνης της έρευνας ξεκίνησαν οι εργασίες καταγραφής στα Βαρώσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή