Δεν αποτελούν πρόβλημα για το ΝΑΤΟ οι S-400

Δεν αποτελούν πρόβλημα για το ΝΑΤΟ οι S-400

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι η παράδοση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 δεν αποτελεί πρόβλημα για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ επανέλαβε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Ταϊλάνδη. «Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών που συμβάλλουν ουσιαστικά στο ΝΑΤΟ», επισήμανε στο πρακτορείο «Αναντολού» ο Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα των S-400 αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Η παράδοση του πρώτου φορτίου των S-400 ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου, κλιμακώνοντας τις εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, καθώς το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον απάντησε αποκλείοντας τη συμμετοχή της Αγκυρας στο πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών F-35 και εξετάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής δασμών.

Πριν από τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσει για τις διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες. Σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Twitter, η ατζέντα της συνάντησης κινήθηκε γύρω από τη Συρία –αναλύθηκαν τα ζητήματα της διαχείρισης του Ιντλίμπ και της δημιουργίας συνταγματικής επιτροπής– καθώς και τις σχέσεις των δύο χωρών με το Ιράν.

Ο Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσης μια σύντομη διπλωματική συνάντηση με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, με τον οποίο συζήτησε για την αντιμετώπιση της μειονότητας των Ουιγούρων από το κινεζικό καθεστώς. Η Κίνα έχει δεχθεί την καταδίκη της παγκόσμιας κοινότητας λόγω της δημιουργίας «κέντρων εκπαίδευσης για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού» στην περιοχή του Σινγιάνγκ, όπου κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, που μιλάει μια τουρκογενή γλώσσα. Οι συνθήκες εκεί θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε χθες πως η χώρα θα στείλει μια επίσημη ομάδα παρατήρησης στην περιοχή, προσθέτοντας πως η Τουρκία είναι το μόνο μουσουλμανικό κράτος που εκφράζει τακτικά την ανησυχία του για την κατάσταση των Ουιγούρων. Η 52η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN ξεκίνησε το Σάββατο στην Μπανγκόκ και θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Η Ενωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας ιδρύθηκε το 1967 από την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη στην Μπανγκόκ, ενώ αργότερα συμπεριέλαβε και άλλες πέντε χώρες της περιοχής. Η Τουρκία συμμετέχει επισήμως από το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή