ΚΟΣΜΟΣ

Διαπραγματεύσεις Ιράν με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Διαπραγματεύσεις Ιράν με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Το Ιράν θα ξεκινήσει και πάλι τις συνομιλίες του για το ζήτημα της ασφαλούς ναυσιπλοΐας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τον παραδοσιακό εχθρό του, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ένταση στον Κόλπο, αν και αξιωματούχος περιέγραψε τον διάλογο ως τεχνικό και προγραμματισμένο. Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έρχονται εβδομάδες μετά την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, στη στρατηγική υδάτινη δίοδο από όπου περνούν τα τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διάλογος έχει «παγώσει» από το 2013, αλλά τα ΗΑΕ φαίνεται ότι θέλουν να διατηρήσουν τη φήμη του ασφαλούς επιχειρηματικού κέντρου στον Κόλπο.

Οι επιθέσεις σε σαουδαραβικά τάνκερ και άλλα πλοία ανοικτά των ΗΑΕ τον Μάιο επέτειναν το εχθρικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ, Ιράν και αραβικών κρατών του Κόλπου. Η Ουάσιγκτον και οι σουνίτες Αραβες σύμμαχοί της έχουν αποδώσει στο Ιράν αυτές τις επιθέσεις, παρότι η Τεχεράνη διαψεύδει τις αιτιάσεις. Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επισήμως από τη Γερμανία να συμμετάσχει, μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία, σε αποστολή προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων διαμέσου των Στενών του Ορμούζ, ανοικτά του Ιράν, και να καταπολεμήσουν την ιρανική επιθετικότητα.

«Εχουμε ζητήσει επισήμως από τη Γερμανία να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει να διασφαλιστούν τα Στενά του Ορμούζ και να καταπολεμηθεί η ιρανική επιθετικότητα. Μέλη της γερμανικής κυβέρνησης κατέστησαν σαφές πως η ελευθερία της ναυσιπλοΐας θα πρέπει να προστατευθεί… Η ερώτησή μας είναι να προστατευθούν από ποιον;» αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο Ταμάρα Στέρνμπεργκ-Γκρέλερ. Οι δηλώσεις, που μεταδόθηκαν αρχικά από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, επιβεβαιώθηκαν από εκπρόσωπο της πρεσβείας.