ΗΠΑ: Δεύτερος κύκλος ντιμπέιτ για τους Δημοκρατικούς ξεκίνησε χθες στο CNN

ΗΠΑ: Δεύτερος κύκλος ντιμπέιτ για τους Δημοκρατικούς ξεκίνησε χθες στο CNN

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες ο δεύτερος κύκλος των ντιμπέιτ του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, ο οποίος έλαβε χώρα στο Ντιτρόιτ και φιλοξενήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό CNN. Δέκα εκ των υποψηφίων που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 αντάλλαξαν απόψεις και λεκτικούς διαξιφισμούς για τα ζητήματα του συστήματος υγείας, της μετανάστευσης και της βέλτιστης στρατηγικής κατατρόπωσης του Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία εκπροσωπείται από τον γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, και τη γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Παρότι μοιράζονται ένα μεγάλο κομμάτι της προοδευτικής εκλογικής βάσης της παράταξης, οι δύο υποψήφιοι απέφυγαν να κονταροχτυπηθούν και προτίμησαν να στηρίξουν ο ένας τον άλλο όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους για την οικοδόμηση συστήματος δημόσιας υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την εξάλειψη του χρέους των φοιτητικών δανείων.

Ο Σάντερς και η Γουόρεν δέχθηκαν επανειλημμένως τα πυρά του κεντρώου μετώπου των υποψηφίων, το οποίο χθες αποτέλεσαν οι Στιβ Μπάλοκ, Τζον Ντελάνι, Εϊμι Κλομπούσαρ και Τιμ Ράιαν, και το οποίο κατηγόρησε τους δύο γερουσιαστές για λαϊκισμό και κενές υποσχέσεις.

Ωστόσο, το κοινό που παρακολουθούσε ζωντανά το ντιμπέιτ φάνηκε να στηρίζει περισσότερο τους υποψηφίους της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος. «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος επιθυμεί να αναλάβει το μεγάλο φορτίο της υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μιλώντας μόνο για το τι δεν μπορούμε να κάνουμε και για τι δεν μπορούμε να αγωνιστούμε», ανέφερε η Ελίζαμπεθ Γουόρεν σε απάντησή της στον Τζον Ντελάνι, με το κοινό να ξεσπά στο δυνατότερο χειροκρότημα της βραδιάς.

Ενωτικοί και εκκεντρικοί

Ανάμεσα στις δύο πτέρυγες της βραδιάς βρέθηκαν ο Πιτ Μπούτιτζατζ, ο Μπέτο Ο’Ρουρκ και η Μάριαν Γουίλιαμσον, οι οποίοι προσπάθησαν να κατευθύνουν τη συζήτηση προς την αναζήτηση της καλύτερης στρατηγικής για την επίτευξη της ήττας του Τραμπ στις εκλογές του 2020.

«Οποια και αν είναι η στρατηγική μας, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα προσπαθήσει να διαστρεβλώσει την εικόνα μας, αποκαλώντας μας σοσιαλιστές», ανέφερε ο νεαρός δήμαρχος Πιτ Μπούτιτζατζ, καλώντας τους υποψηφίους να στηρίξουν τις θέσεις που πιστεύουν πραγματικά, δίχως να ανησυχούν για οποιονδήποτε ιδεολογικό χρωματισμό. Η εκκεντρική Μάριαν Γουίλιαμσον, συγγραφέας και πνευματική βοηθός της Οπρα Γουίνφρεϊ, προκάλεσε αμηχανία όταν αναφέρθηκε στη «σκοτεινή ψυχική δύναμη» που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος στη χώρα, ωστόσο αναδείχθηκε νικήτρια της μάχης του Διαδικτύου, καθώς κέρδισε τους περισσότερους ακολούθους στο Twitter και αυτός ήταν ο πιο δημοφιλής όρος στην πλατφόρμα αναζήτησης του Google σε 48 πολιτείες. Απόψε το CNN θα φιλοξενήσει το δεύτερο ντιμπέιτ του δεύτερου κύκλου των συζητήσεων. Θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο δημοφιλέστερος εκ των υποψηφίων Τζο Μπάιντεν και η ανερχόμενη γερουσιαστής Καμάλα Χάρις από την Καλιφόρνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή