Ετοιμο το Ιράν για διάλογο με το Ριάντ

Ετοιμο το Ιράν για διάλογο με το Ριάντ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να ξεκινήσει διάλογο με τη Σαουδική Αραβία εξέφρασε χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Ζαρίφ, εφόσον το Ριάντ είναι και αυτό έτοιμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιρανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου IRIB.

Η ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ έχει οξυνθεί μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Σαουδική Αραβία για ιρανικές επιθέσεις εναντίον έξι δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο, ισχυρισμό τον οποίο η Τεχεράνη αρνείται. «Εάν η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη για διάλογο, τότε είμαστε πρόθυμοι για κάτι τέτοιο. Ουδέποτε κλείσαμε την πόρτα στον διάλογο με τους γείτονές μας», είπε ο Ζαρίφ.

Στο μεταξύ, τον έντονο σκεπτικισμό του εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, όσον αφορά το αίτημα των ΗΠΑ για σύσταση κοινής στρατιωτικής αποστολής στα Στενά του Ορμούζ. Η Ουάσιγκτον έχει προτείνει την ενίσχυση των μέτρων διασφάλισης της ναυσιπλοΐας στα στενά, μέσω των οποίων διέρχεται το ένα πέμπτο της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής. Οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει επίσημη έκκληση στη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία για «καταπολέμηση της ιρανικής επιθετικότητας».

Τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα του αμερικανικού αιτήματος εξέφρασε χθες ο κ. Σολτς, λέγοντας ότι άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποφυγή στρατιωτικής εμπλοκής. Ενστάσεις για την πρόταση των ΗΠΑ εκφράζουν επίσης στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Σολτς. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο σύμμαχος της Αγκελα Μέρκελ και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, συμφώνησε με τη στάση του SPD, καλώντας την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της στην ιρανική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή