ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιρλανδία «κλειδί» για το Brexit

i-irlandia-kleidi-gia-to-brexit-2330837

Στη Βόρεια Ιρλανδία βρέθηκε, χθες, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε μια προσπάθεια να αποφύγει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, λόγω του ζητήματος της δικλίδας ασφαλείας στα ιρλανδικά σύνορα (backstop), το οποίο δυσκολεύει την εξασφάλιση μιας ομαλής αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα σχέδια για τη δημιουργία της δικλίδας ασφαλείας έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., με τη στερλίνα να καταρρέει τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από τις δηλώσεις του Τζόνσον ότι η Βρετανία θα προχωρήσει σε άτακτη έξοδο στις 31 Οκτωβρίου, εκτός εάν το backstop αφαιρεθεί από τους όρους της συμφωνίας.

Η επικεφαλής του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν, Μέρι Λου Μακ Ντόναλντ, κατηγόρησε τον Τζόνσον για απερισκεψία και τον προειδοποίησε πως μια αποχώρηση δίχως συμφωνία θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία τερμάτισε τρεις δεκαετίες βίας στην περιοχή, που οδήγησαν σε θάνατο 3.600 ανθρώπους.

Ο Τζόνσον ξεκίνησε το ταξίδι του στη Βόρεια Ιρλανδία με συνομιλίες με την ηγεσία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κόμματος (DUP), του μεγαλύτερου φιλοβρετανικού κόμματος της περιοχής, του οποίου τα δέκα μέλη στο Κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ υποστηρίζουν τη συντηρητική κυβέρνηση. Μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ, στήριξε τη θέση του Τζόνσον για διάλυση του συστήματος ασφαλείας στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να φύγει το backstop». Aπό την πλευρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ξανανοίξουν οι διαπραγματεύσεις, αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του το μεσημέρι της Τρίτης, την οποία χαρακτήρισε «φιλική στον τόνο, αλλά επί της ουσίας γεμάτη διαφωνίες».

Kυβέρνηση κοινής εξουσίας

Πριν από τις συνομιλίες με τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Τζόνσον απευθύνθηκε σε ομάδα δημοσιογράφων, λέγοντας ότι, πέρα από τις λεπτομέρειες του Brexit, επιθυμεί επίσης και την αποκατάσταση του καθεστώτος κυβέρνησης κοινής εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία, ενός βασικού κομματιού της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Το καθεστώς κοινής διοίκησης αναβλήθηκε πριν από 2,5 χρόνια, λόγω έντονων διαφορών μεταξύ των κομμάτων, που αποτελούνται κυρίως από προτεστάντες συνδικαλιστές υπέρ της Βρετανίας και καθολικούς εθνικιστές, που τάσσονται υπέρ μιας ενωμένης Ιρλανδίας. Ενώ ο Bρετανός πρωθυπουργός απευθυνόταν στους δημοσιογράφους, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά του Brexit.