Πρώτοι, αλλά όχι αυτοδύναμοι, οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές

Πρώτοι, αλλά όχι αυτοδύναμοι, οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας αναμένεται να επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο, χωρίς όμως να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία. Η κυβερνώσα παράταξη, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, φαίνεται να διατηρεί την εμπιστοσύνη του 35,5% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα της εταιρείας Multidados, σε αντιδιαστολή με προηγούμενες έρευνες, βάσει των οποίων οι Σοσιαλιστές διεκδικούσαν την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Παράλληλα, η εκλογική επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών εξακολουθεί να μειώνεται, υπερβαίνοντας οριακά το 20%, έπειτα από την καταβαράθρωση του κυβερνητικού συνασπισμού τους με το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές του 2015, ως απόληξη της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας. Η κατανομή των εδρών στην πορτογαλική Συνέλευση της Δημοκρατίας συντελείται βάσει ενός αναλογικού, εκλογικού συστήματος, το οποίο de facto προϋποθέτει την επίτευξη ποσοστού 42-45%, για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαντάζει πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με το Αριστερό Μπλοκ και τους Κομμουνιστές, σε άμεση συνέχιση της κυβερνητικής πορείας των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθότι τα συμπολιτευόμενα κόμματα παρουσιάζουν ποσοστά της τάξεως του 14,7% και 5,6% αντιστοίχως, ενώ καταλυτικό ρόλο ενδέχεται να διαδραματίσει και η παράταξη Ανθρωποι-Ζώα-Φύση, η οποία κατόρθωσε να εισέλθει στο Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή