Στις φλόγες για ένατη μέρα η Σιβηρία – Να δεχθεί την βοήθεια των ΗΠΑ εξετάζει η Μόσχα

Στις φλόγες για ένατη μέρα η Σιβηρία – Να δεχθεί την βοήθεια των ΗΠΑ εξετάζει η Μόσχα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχθεί την βοήθεια των ΗΠΑ – την οποία προσφερε την Τετάρτη το βράδυ στον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Τραμπ –  για την κατάσβεσης των εκατοντάδων δασικών πυρκαγιών που καίνε από τις 24 Ιουλίου στην περιοχή της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής, έχοντας προκαλέσει ήδη τεράστια οικολογική καταστροφή.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν 2.700 άτομα και 390 πυροσβεστικά οχήματα και 28 αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ τέσσερις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχει καταγράψει 50 εστίες φωτιάς, ενώ σύμφωνα με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εκτάκτων Αναγκών, τον Αλεξάντρ Τσουπριάνιν, η έκταση που μαίνονται οι πυρκαγιές εξακολουθεί προς το παρόν να επεκτείνεται.

Στις φλόγες για ένατη μέρα η Σιβηρία – Να δεχθεί την βοήθεια των ΗΠΑ εξετάζει η Μόσχα-1

«Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς συναδέλφους για την πρότασή τους να βοηθήσουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Σιβηρία αυτή την στιγμή έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός στόλος αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ωστόσο δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόταση», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης διεθνών δραστηριοτήτων του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών Βλαντίμιρ Σολοβιόφ.

Στις φλόγες για ένατη μέρα η Σιβηρία – Να δεχθεί την βοήθεια των ΗΠΑ εξετάζει η Μόσχα-2

Το 2005 και το 2012 οι ΗΠΑ δέχθηκαν την ρωσική βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών που είχαν προκαλέσει οι τυφώνες «Κατρίνα» και «Σάντυ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού οργανισμού Avialecochrana, οι πυρκαγιές μαίνονται σε μια έκταση 28.000.000 εκατομμυρίων στρεμμάτων στην λεγόμενη ζώνη ελέγχου (την πιο δύσκολα προσβάσιμη ζώνη). 

Οι πυρκαγιές πιστεύεται ότι έχουν προκληθεί από κεραυνούς ενώ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκειά τους.

Η Roskosmos (ρωσική υπηρεσία Διαστήματος) παρουσίασε στον ιστότοπο της μια δορυφορική φωτογραφία με τις δασικές πυρκαγιές στην Σιβηρία. Νωρίτερα, όπως είχε ανακοινώσει η NASA, ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στην Σιβηρία έχει φθάσει στην Αλάσκα και στις δυτικές όχθες του Καναδά. 

Στις φλόγες για ένατη μέρα η Σιβηρία – Να δεχθεί την βοήθεια των ΗΠΑ εξετάζει η Μόσχα-3

Στη μάχη για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία συμμετέχουν ο στρατός, με εντολή του προέδρου, Βλ. Πούτιν, καθώς και τουλάχιστον 20 αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τύπου Il-76.

Στις φλόγες για ένατη μέρα η Σιβηρία – Να δεχθεί την βοήθεια των ΗΠΑ εξετάζει η Μόσχα-4

Η μεγαλύτερη έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές έχει καταγραφεί στην Γικαουτία, όπου έχουν παραδοθείς στις φλόγες 11.000.000 εκατομμύρια στρέμματα, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ (περισσότερα από 10.000.000 στρέμματα) και στην περιοχή του Ιρκούτσκ ( περίπου 7.000.000 στρέμματα). 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή