Σε «υπό όρους» κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ συμφώνησε η Δαμασκός

Σε «υπό όρους» κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ συμφώνησε η Δαμασκός

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δαμασκός έχει συμφωνήσει σε μια «υπό όρους» κατάπαυση πυρός στην υπό την κυριαρχία των τζιχαντιστών επαρχία Ιντλίμπ, την οποία βομβαρδίζουν από τα τέλη Απριλίου οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ και η ρωσική αεροπορία με αποτέλεσμα τον θάνατο 780 αμάχων. 

Όπως  ανέφερε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, η Συρία «δέχεται μια κατάπαυση του πυρός με έναρξη την Πέμπτη το βράδυ στην Ιντλίμπ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζεται η συμφωνία αποκλιμάκωσης (που σύναψαν το Σεπτέμβριο του 2018 Ρωσία και Τουρκία)».

Η ανακοίνωση της Δαμασκού χαιρετίστηκε αμέσως από την Μόσχα ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ελπίδα να διαρκέσει η εκεχειρία και «η σημερινή δραματική κατάσταση, να τελειώσει». 

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στο Ιντλίμπ, η οποία θα λειτουργούσε ως μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ των περιοχών που ήλεγχαν οι αντάρτες και εκείνων που ήλεγχε το συριακό καθεστώς.

Ενώ η συμφωνία μέχρι στιγμής έχει αποτρέψει μια μεγάλη επίθεση του καθεστώς, τηρείται εν μέρει και οι τζιχαντιστές αρνούνται να αποσυρθούν.

Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι θα διερευνήσουν σειρά αεροπορικών επιδρομών που έπληξαν εγκαταστάσεις που λειτουργούν με τη στήριξη του ΟΗΕ και άλλα μη στρατιωτικά σημεία, στη βορειοδυτική Συρία.

«Η έρευνα θα αφορά τις καταστροφές είτε τις ζημιές σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και σε εκείνες που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Γενικού Γραμμετέα, προσθέτοντας ότι ο Γκουτέρες προσκαλεί «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν» με τους ερευνητές.

Ο πρώτος αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Ντμίτρι Πολυάνσκι επέκρινε την έρευνα, διαψεύδοντας τις κατηγορίες ότι οι συριακές δυνάμεις και η Ρωσία είναι υπεύθυνες για τα περιστατικά αυτά, χαρακτηρίζοντας αυτά «ψευδείς ειδήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή