Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στη Βενεζουέλα

Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στη Βενεζουέλα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί χθες Πέμπτη ότι μπορεί να επιβάλλει εμπάργκο στη Βενεζουέλα, όπου οι ΗΠΑ αμφισβητούν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Τραμπ αποκρίθηκε καταφατικά σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αυτό από δημοσιογράφο στους κήπους του Λευκού Οίκου.

Ερωτηθείς εάν εξετάζει την επιβολή «εμπάργκο» ή «καραντίνας» της Βενεζουέλας, λαμβανομένης υπόψη «της εμπλοκής της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν» από έναν δημοσιογράφο, ο Τραμπ απάντησε «ναι, το κάνω», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, πριν κατευθυνθεί προς το ελικόπτερό του.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από εκείνες περίπου πενήντα χωρών, ήταν η πρώτη που αναγνώρισε στην αρχή της χρονιάς ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της λατινοαμερικάνικης χώρας σε κρίση, τον Χουάν Γκουαϊδό.

Η Ουάσινγκτον μεταξύ άλλων επέβαλε τον Απρίλιο εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Βενεζουέλα, για να εντείνει την πίεση που ασκεί στον σοσιαλιστή πρόεδρο Μαδούρο, να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Όμως έξι μήνες αργότερα ο Νικολάς Μαδούρο, που διατηρεί την υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων συμμάχων του, παραμένει στην προεδρία της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση μοιάζει να αδυνατεί να συνεχίσει τις μαζικές κινητοποιήσεις παρά τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που βιώνει η χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή