ΚΟΣΜΟΣ

«Παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία του Ιρανού ΥΠΕΞ

pagonoyn-ta-perioysiaka-stoicheia-toy-iranoy-ypex-2330964

Κυρώσεις εις βάρος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέβαλαν χθες οι ΗΠΑ, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Τα μέτρα προβλέπουν το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων του Ζαρίφ που βρίσκονται στις ΗΠΑ, καθώς και τη ρητή απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής Αμερικανών με το πρόσωπό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Παρότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να περιορίσει επίσης τη δυνατότητα μετακίνησης του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν θα τον εμποδίσει να συμμετέχει στις συνεδρίες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι κυρώσεις προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις στην Τεχεράνη, με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να κάνει λόγο για «παιδιαρίσματα και φόβο» από πλευράς ΗΠΑ. «Είναι απολύτως σαφές ότι τα θεμέλια του Λευκού Οίκου σείστηκαν από τη λογική ενός αφοσιωμένου και ενημερωμένου διπλωμάτη», δήλωσε χθες ο Ροχανί, ενώ ο Ζαρίφ ανέφερε πως οι κυρώσεις δεν θα έχουν καμία επίπτωση στον ίδιο και στην οικογένεια του, καθώς δεν διαθέτει κάποιο περιουσιακό στοιχείο εκτός του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, υπέρ της διοργάνωσης ευρωπαϊκής αποστολής στα Στενά του Ορμούζ, ακόμη και χωρίς τη Βρετανία, τάχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέντγκεν, τονίζοντας πως στην αποστολή θα πρέπει να συμμετάσχουν οπωσδήποτε η Γαλλία και η Γερμανία.