ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς στην Υεμένη

epitheseis-me-dekades-nekroys-stin-yemeni-2330990

ΑΝΤΕΝ. Σε περισσότερους από 51 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, ενώ εξίσου μεγάλος είναι ο αριθμός των τραυματιών, σε δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Αντεν της Υεμένης με στόχο δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί και στηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Τα Εμιράτα αποτελούν έναν σημαντικό εταίρο στη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβίαν, που πολεμάει στην Υεμένη κατά των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι συνδέονται με το Ιράν. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται πολλοί αστυνομικοί. Η πρώτη επίθεση είχε στόχο μια στρατιωτική παρέλαση στο στρατόπεδο στο Αντεν, το οποίο ελέγχει η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματούχο της ασφάλειας. Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ο ταξίαρχος Μουνίρ αλ Γιαφί, καθώς και αριθμός φρουρών του. Η δύναμη που διοικούσε ο ταξίαρχος που έχασε τη ζωή του έχει εκπαιδευτεί και στηρίζεται από τα ΗΑΕ. Την ευθύνη για την επίθεση στο Αντεν, έδρα της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης, ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι. Ο Γιάχια Σάριε, εκπρόσωπος των ανταρτών, δήλωσε κατά την ανάληψη της ευθύνης ότι στόχος τους ήταν η παρέλαση και διευκρίνισε ότι για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένας βαλλιστικός πύραυλος.

Στην άλλη επίθεση, στην κεντρική περιοχή της πόλης, Σεΐχ Οτμάν, ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στην είσοδο του αρχηγείου της αστυνομίας. Το Αντεν έγινε προσωρινά έδρα της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά, στα τέλη του 2014, από τους Χούθι.

Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει ενταθεί από τον Μάρτιο του 2015 και την πρώτη προέλαση των ανταρτών Χούθι στο Αντεν, μετά την οποία η Σαουδική Αραβία και οι σουνίτες σύμμαχοί της άρχισαν την αεροπορική τους εκστρατεία εναντίον της σιιτικής αντάρτικης οργάνωσης. Την περασμένη Δευτέρα, ο ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για να δοθεί τέλος στην κρίση στην Υεμένη, «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οργανισμού.