Διπλωματική λύση θέλει ο Τραμπ

Διπλωματική λύση θέλει ο Τραμπ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Βορειοκορεάτη στρατιώτη αιχμαλώτισαν Νοτιοκορεάτες, αφού διέσχισε την οχυρωμένη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες. Ο συλληφθείς εξέφρασε την πρόθεσή του να αυτομολήσει στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού επιτελείου. Ο στρατιώτης εντοπίσθηκε αρχικά χάρη σε θερμικές κάμερες, καθώς κινείτο νότια κατά μήκος του ποταμού Ιμτζίν, προτού αιχμαλωτισθεί από νοτιοκορεατική περίπολο. Στο μεταξύ, οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας δεν παραβιάζουν τη δέσμευση του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος Κιμ παρακολούθησε τη δοκιμή εκτόξευσης «νέου τύπου πολλαπλού εκτοξευτή ρουκετών» την Τετάρτη, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Πιονγιάνγκ. Η βορειοκορεατική τηλεόραση πρόβαλε τις εκτοξεύσεις πυραύλων, που είναι οι πρώτες μετά τη συνάντηση μεταξύ Κιμ και Τραμπ στις 30 Ιουνίου, στο συνοριακό φυλάκιο της Πανμουντζόν, μεταξύ των δύο Κορεών.

«Η εκτόξευση των πυραύλων δεν παραβιάζει τη δέσμευση του Κιμ Γιονγκ Ουν προς τον πρόεδρο Τραμπ για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι η έναρξη της πραγματικής διπλωματίας με στόχο την αποπυρηνικοποίηση», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Ελπίζει ο Πομπέο

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ θα ξεκινήσουν σύντομα, παρά την ακύρωση της προγραμματισμένης για αυτή την εβδομάδα συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο στην Ταϊλάνδη. Ο Ρι ακύρωσε το ταξίδι του στην Μπανγκόκ, όπου επρόκειτο να βρίσκεται ο Πομπέο για τη σύνοδο του ASEAN. «Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεχίσουμε τις διπλωματικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα», είπε ο κ. Πομπέο αμέσως μετά την άφιξή του στην ταϊλανδική πρωτεύουσα. Η σύνοδος κορυφής μεταξύ Κιμ και Τραμπ στο Βιετνάμ τον περασμένο Φεβρουάριο κατέρρευσε χωρίς συμφωνία, με τις δύο πλευρές να μη βρίσκουν κοινό έδαφος. Η Ουάσιγκτον απαιτεί την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, ενώ η Πιονγιάνγκ ζητεί τη χαλάρωση των εμπορικών κυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή