Προαγωγές και κρίσεις στην Τουρκία

Προαγωγές και κρίσεις στην Τουρκία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την καθιερωμένη καλοκαιρινή συνεδρίασή του πραγματοποίησε, χθες, το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της Τουρκίας στο προεδρικό συγκρότημα, υπό την ηγεσία του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση, που θέτει την ατζέντα για τον τουρκικό στρατό και θεωρείται καίριας σημασίας για την αμυντική πολιτική της χώρας, συνήθως χειρίζεται και λεπτά ζητήματα, όπως προαγωγές, κρίσεις και άλλες αποφάσεις που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις.

Η διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ήταν μιάμιση ώρα. Νωρίτερα, τα μέλη του σώματος επισκέφθηκαν το μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, στην Αγκυρα. Μεταξύ των αξιωματούχων που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, είπε ότι 14 στρατηγοί και ναύαρχοι προήχθησαν στον επόμενο βαθμό, ενώ 40 συνταγματάρχες και πλοίαρχοι έγιναν στρατηγοί και ναύαρχοι αντιστοίχως. Συνολικά, στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υπηρετούν 233 στρατηγοί και ναύαρχοι, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ».

Στο μεταξύ, νέα προειδοποίηση απηύθυνε χθες η Ουάσιγκτον σε σχέση με την ενεργοποίηση των S-400 από την Τουρκία. Θα υπονομεύσει «περαιτέρω τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας στην περιοχή», είναι η νέα απειλή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη λύπη του για το γεγονός ότι η Αγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει στην παραλαβή του εν λόγω ρωσικού συστήματος. Απαντώντας σε ερώτηση του ιστοτόπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ουάσιγκτον στην επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Στην ερώτηση «αν έχει αλλάξει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη θέση του», ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στο παράδειγμα της Κίνας, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση η ενεργοποίηση των κυρώσεων έλαβε χώρα τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης των S-400. «Αντιλαμβανόμαστε ότι η παραλαβή των συστημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Κίνας, βάσει του CAATSA, λίγους μήνες μετά την απόκτηση των S-400. Δεν σχολιάζουμε εσωτερικές συζητήσεις που προηγήθηκαν της απόφασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή