«Μαξιλάρι» 2,1 δισ. στερλίνες για Βrexit

«Μαξιλάρι» 2,1 δισ. στερλίνες για Βrexit

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 2,1 δισ. στερλινών, για την προετοιμασία μιας πιθανής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση δίχως συμφωνία, ανακοίνωσε χθες η βρετανική κυβέρνηση, διπλασιάζοντας το ποσό των χρημάτων που έχουν ήδη αποταμιευθεί για αυτό το ενδεχόμενο. Τα σχέδια για τη διαχείριση του ποσού περιλαμβάνουν την τοποθέτηση περισσότερων αξιωματικών στα βρετανικά σύνορα, την αναβάθμιση στις υποδομές μεταφορών στα λιμάνια και την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο Κεντ, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι ουρές που πιθανόν να δημιουργηθούν από τις καθυστερήσεις στα σύνορα. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης χρήματα που προορίζονται για την αποθήκευση φαρμάκων, τη διασφάλιση προμηθειών, συν ένα εθνικό πρόγραμμα παροχής βοήθειας στις επιχειρήσεις που θα πληγούν από την άτακτη έξοδο.

«Μας χωρίζουν μόλις 92 ημέρες έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση, επομένως ο προγραμματισμός και η διασφάλιση της ετοιμότητας για κάθε ενδεχόμενο είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ, στην επίσημη ανακοίνωση των προληπτικών μέτρων.

«Θέλουμε πολύ να επιτύχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία θα καταργεί την αντιδημοκρατική δικλίδα ασφαλείας στα σύνορα με την Ιρλανδία, αλλά, αν δεν μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, θα πρέπει να αποχωρήσουμε άτακτα», προσέθεσε ο 49χρονος υπουργός, συμπληρώνοντας πως το ποσό των 2,1 δισ. στερλίνων θα προετοιμάσει τη χώρα για κάθε ενδεχόμενο.

Ενα σημαντικό κομμάτι του προληπτικού μηχανισμού στοχεύει στο να μετριάσει το αναμενόμενο αδιέξοδο στην ανταλλαγή εμπορευμάτων μεταξύ του Ντόβερ και του γαλλικού Καλέ, ωστόσο αυτή η πρόκληση δεν βρίσκεται εξολοκλήρου στα χέρια της βρετανικής κυβέρνησης. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι γαλλικές αρχές θα επιλέξουν να επιβάλουν πλήρεις τελωνειακούς και υγειονομικούς ελέγχους στις εμπορευματικές μεταφορές από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από την ετοιμότητα πολλών μικρεμπόρων που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα της Μάγχης, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει την πιο βασική τελωνειακή καταχώριση, η οποία θα καταστεί υποχρεωτική για το ευρωπαϊκό εμπόριο υπό το νέο καθεστώς.

Τα προληπτικά μέτρα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τη βρετανική αντιπολίτευση, με τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών Τζον Μακ Ντόνελ να κάνει λόγο για «τρομακτική σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων στον βωμό της προσπάθειας του Μπόρις Τζόνσον προς μια έξοδο δίχως συμφωνία». Από την άλλη, ο εκπρόσωπος Τύπου για ζητήματα χρηματοοικονομικής πολιτικής του Φιλελεύθερου Κόμματος Τσούκα Ουμούνα παρομοίασε το πακέτο χρηματοδότησης με «σταγόνα στον ωκεανό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή