Παρά τις δυσκολίες έγιναν βουλευτές στην ιαπωνική Βουλή

Παρά τις δυσκολίες έγιναν βουλευτές στην ιαπωνική Βουλή

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο πολιτικοί με βαριά αναπηρία έλαβαν χθες τις θέσεις του στην Ανω Βουλή της Ιαπωνίας κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή της.

Πρόκειται για τον Γιασουχίκο Φουνάγκο και την Αϊκο Κιμούρα, η οποία πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Αμφότεροι είναι αναγκασμένοι να βασίζονται σε βοηθούς για τις φυσικές τους ανάγκες. Η εκλογή τους, κατά την εκλογική αναμέτρηση του περασμένους μηνός, θεωρείται πραγματικό άλμα στην αντιπροσώπευση των ατόμων με αναπηρία, που θα καταστήσει σημαντικά πιο ορατούς αυτούς τους ανθρώπους στην Ιαπωνία. Προκειμένου οι δύο νέοι βουλευτές να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ανω Βουλή της Χώρας των Χρυσανθέμων, έγιναν μετατροπές στο κτίριο. Εργάτες χρειάστηκε να αφαιρέσουν πολλά καθίσματα από την Ανω Βουλή, δημιουργώντας τον απαραίτητο χώρο για τα αναπηρικά αμαξίδια. Παρότι δεν είναι οι πρώτοι ανάπηροι Ιάπωνες βουλευτές, είναι οι πρώτοι με τόσο βαριές αναπηρίες. Επίσης έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, έτσι ώστε να μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις και οι άνθρωποι που τους φροντίζουν. Οι δύο νέοι βουλευτές προσήλθαν χθες στην αίθουσα της ολομέλειας με τη βοήθεια ειδικής ράμπας και κατέλαβαν τις θέσεις τους καταχειροκροτούμενοι από τους συναδέλφους τους.

Ο Γιασουχίκο Φουνάγκο πάσχει από αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), που είναι γνωστή και ως νόσος του Λου Γκέρινγκ και από την οποία έπασχε και ο Στίβεν Χόκινγκ. Ο Ιάπωνας βουλευτής επικοινωνεί με το περιβάλλον με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή ή μέσω των ανθρώπων που τον φροντίζουν. Ο Φουνάγκο είναι 60 ετών σήμερα και διαγνώστηκε ότι πάσχει από τη νευροεκφυλιστική νόσο το 2000. Εκτοτε χάνει διαρκώς περισσότερο την κινητικότητα των άκρων του.

«Είμαι γεμάτος συναισθήματα που έφτασε αυτή η στιγμή», είχε δηλώσει ο Φουνάγκο κατά την εκλογή του, τον Ιούνιο. «Μπορεί να φαίνομαι ευάλωτος, αλλά έχω περισσότερο θάρρος και δύναμη από άλλους, καθώς για εμένα αυτό είναι θέμα ζωής και θανάτου».

Η Αϊκο Κιμούρα πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και είναι παράλυτη από τον αυχένα, με την εξαίρεση του δεξιού της χεριού. Η Κιμούρα πάσχει από την παράλυση από τότε που ήταν οκτώ ετών. Πάντα υποστήριζε την καλύτερη ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην ιαπωνική κοινωνία.

Και οι δύο βουλευτές εκπροσωπούν το μικρό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης Ρέιουα Σινσενγκούμι, που ιδρύθηκε από τον πρώην ηθοποιό και μετέπειτα πολιτικό Τάρο Γιαμαμότο. Το μικρό κόμμα τάχθηκε κατά του αποκλεισμού και μεταξύ των υποψηφίων του που κατέβηκαν στις εκλογές συμπεριλαμβάνονταν μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, στη χώρα ζουν 9,63 εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρία. Το 2020, η χώρα θα διοργανώσει μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Παραολυμπιακούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή