Σε τρεις Σλοβένους ορειβάτες το Χρυσό Πιολέ για την ανάβαση στην κορυφή Λάτοκ I

Σε τρεις Σλοβένους ορειβάτες το Χρυσό Πιολέ για την ανάβαση στην κορυφή Λάτοκ I

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Σλοβένοι ορειβάτες Άλες Τσέσεν, Λούκα Στράζαρ και Μπριτ Τομ Λίβινγκστον θα λάβουν το Χρυσό Πιολέ (Piolet d'Or), το κορυφαίο βραβείο ορειβασίας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για την ανάβαση στην κορυφή Λάτοκ I, στο Πακιστάν, τον Αύγουστο του 2018.

«Τρεις αποστολές θα βραβευθούν φέτος, δυστυχώς δύο άλλοι ορειβάτες θα τιμηθούν μετά θάνατον», ανέφερε ο Τσέσεν στην ιστοσελίδα της Σλοβενικής Ορειβατικής Ένωσης.

Η ομάδα των Άλες Τσέσεν, Λούκα Στράζαρ και Μπριτ Τομ Λίβινγκστον ήταν η δεύτερη αποστολή που κατάφερε και ανέβηκε στην κορυφή Λάτοκ 1, σε υψόμετρο 7.145 μέτρων και η πρώτη που έφτασε στην κορυφή αυτή από τη βόρεια πλευρά του όρους.

Αυτό θα είναι το δεύτερο Χρυσό Πιολέ για τον Άλες Τσέσεν και τον Λούκα Στράζαρ. Ο Τσέσεν ήταν μέρος μιας αποστολής που κέρδισε το βραβείο το 2015, ενώ ο Στράζαρ ήταν μέρος μιας εκστρατείας που τιμήθηκε το 2012.

Πρόκειται για το όγδοο Χρυσό Πιολέ που πηγαίνει στη Σλοβενία, τα τελευταία 27 χρόνια που έχει καθιερωθεί ο θεσμός του συγκεκριμένου βραβείου. Πέρυσι, ο Σλοβένος Αντρέι Στρέμφελι τιμήθηκε με το βραβείο για την συνολική προσφορά του στην ορειβασία.

Τα βραβεία, θα δοθούν από το γαλλικό περιοδικό "Montagnes" και τη Γαλλική Ομάδας Υψηλού Βουνού (The Groupe de Haute Montagne), στο Φεστιβάλ Βουνών Λαντέκ (Ladek), που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία.

Τα Χρυσά Πιολέ είναι ένας μακροχρόνιος θεσμός στον χώρο της ορειβασίας, στον οποίο βραβεύονται οι καλύτερες αναβάσεις της χρονιάς. Το πιολέ είναι το σύμβολο του Αλπινισμού. Είναι η ορειβατική σκαπάνη, ένα πολύτιμο εργαλείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή