ΕΕ: Αδιέξοδο στην ψηφοφορία Ντάισελμπλουμ – Γκεοργκίεβα για τον διάδοχο της Λαγκάρντ

ΕΕ: Αδιέξοδο στην ψηφοφορία Ντάισελμπλουμ – Γκεοργκίεβα για τον διάδοχο της Λαγκάρντ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε σήμερα στις Βρυξέλλες η ψηφοφορία των κυβερνήσεων της ΕΕ μεταξύ του Ολλανδού πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και της Βουλγάρας διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας,Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα , για να εκλέξουν τον υποψήφιο να διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του ΔΝΤ.

Μετά από δύο γύρους ψηφοφορίας, κανείς από τους δύο «μονομάχους» δεν κατόρθωσε να λάβει την πλειοψηφία του 55% των ψήφων των 28 κρατών της ΕΕ – δηλαδή τη στήριξη 16 κρατών-μελών-αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ – και να αναδειχθεί ο υποψήφιος διάδοχος της Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ στο Reuters, οι περισσότερες κυβερνήσεις υποστήριξαν την Γκεοργκίεβα έναντι του Ντάισελμπλουμ, ωστόσο η Βουλγάρα αξιωματούχος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία του απαιτείται και έτσι παραμένει το αδιέξοδο στις συνομιλίες, οι οποίες συνεχίζονται. 

Ο Ολλανδός πρώην επικεφαλής του Eurogroup είναι ο μοναδικός συνυποψήφιος της Γκεοργκίεβα, έπειτα από την αποχώρηση τριών άλλων υποψηφιοτήτων.

ΕΕ: Αδιέξοδο στην ψηφοφορία Ντάισελμπλουμ – Γκεοργκίεβα για τον διάδοχο της Λαγκάρντ-1

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών διοργανώνει την ψηφοφορία –  μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ορισμό ενός Ευρωπαίου υποψηφίου – για να αποτρέψει την παράταση των διαβουλεύσεων. 

Από τη σύστασή του το 1944, το ΔΝΤ ανέκαθεν είχε επικεφαλής έναν Ευρωπαίο ενώ ένας Αμερικανός πάντα αναλάμβανε τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η υποψηφιότητα που θα προκριθεί από την Ε.Ε. θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή