Σταθερά δημοφιλής η Μέρκελ, όχι όμως και η εκλεκτή της

Σταθερά δημοφιλής η Μέρκελ, όχι όμως και η εκλεκτή της

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δυσάρεστα είναι τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων για την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τόσο για τις επιδόσεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), που ισοψηφούν με τους Πράσινους, όσο και για τη δημοτικότητα της εκλεκτής της, νέας υπουργού Αμυνας και επικεφαλής του CDU, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ: «Κακή επιλογή» για τη θέση της θεωρεί το 65% των Γερμανών την Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ενώ μόνο το 16% τη θεωρεί κατάλληλη για το πόστο.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση Deutschlandtrend του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, η δημοτικότητα της Μέρκελ παραμένει σταθερά υψηλή. Αντίστοιχα, η προκάτοχός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν ανέλαβε το υπουργείο, το 2013, απολάμβανε την αποδοχή του 40% των συμπολιτών της. Ακόμη και στο εσωτερικό του CDU, μόνο το 38% εγκρίνει τον διορισμό της αρχηγού στο υπουργείο Αμυνας, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 49%. Την ίδια ώρα, το 50% των ερωτηθέντων (+7%) εκτιμά ότι οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας πρέπει να αυξηθούν, προκειμένου να φθάσουν το 2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη υποστήριξη γι’ αυτό διαπιστώνεται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), με 66%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Πράσινοι και το CDU θα ισοψηφούσαν στο 26% εάν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν την Κυριακή. Το ποσοστό του οικολογικού κόμματος παρέμεινε αμετάβλητο από τον περασμένο μήνα, ενώ το μείζον κόμμα της κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» κατόρθωσε να ανακτήσει μια εκατοστιαία μονάδα. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αύξησε το ποσοστό του στο 14%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είδαν το δικό τους ποσοστό να υποχωρεί περαιτέρω, στο 12%. Το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) παρέμεινε στο 8%, ενώ το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) υπέστη απώλεια μιας εκατοστιαίας μονάδας, συγκεντρώνοντας το 7% των προθέσεων ψήφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή