Πρώτη ήττα για τον Τζόνσον

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη του πολιτική ήττα υπέστη ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, την όγδοη μόλις ημέρα της θητείας του, λόγω των επαναληπτικών εκλογών στην εκλογική περιφέρεια του Μπρέκον και Ράντνορσαϊρ της Ουαλλίας. Ο υποψήφιος του Συντηρητικού Κόμματος και κάτοχος της έδρας της περιφέρειας πριν από τις επαναληπτικές εκλογές, Κρις Ντέιβις, κατατροπώθηκε από την υποψήφια της παράταξης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζέιν Ντοντς, η οποία προηγήθηκε με διαφορά τεσσάρων μονάδων και κέρδισε την κομητεία. Επειτα από την εκλογική ανατροπή, η ήδη εξασθενημένη πλειοψηφία των Τόρις στο Κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ μειώθηκε σε μία μόλις ψήφο, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω τη σκληρή στρατηγική της κυβέρνησης για το Brexit.

«Οχι σε σκληρό Brexit»

Η 55χρονη Ντοντς είναι η ηγέτις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Ουαλλίας και αποτελεί ένα από τα πιο φιλοευρωπαΐκά μέλη της κεντρώας παράταξης. «Η πρώτη μου πράξη με το που φθάσω στο Ουεστμίνστερ θα είναι να βρω τον Μπόρις Τζόνσον, όπου και αν κρύβεται, και να του πω να σταματήσει να παίζει με το μέλλον της χώρας μας και να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία», ανέφερε η νέα εκπρόσωπος της περιφέρειας του Μπρέκον και Ράντνορσαϊρ, λίγα λεπτά μετά την εκλογική της επιτυχία.

Οι επαναληπτικές εκλογές προκλήθηκαν έπειτα από την καταδίκη του Ντέιβις για ψευδείς ισχυρισμούς εξόδων, ωστόσο, παρά το αμφιλεγόμενο ζήτημα, ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος αποφάσισε να συμμετάσχει στη νέα αναμέτρηση. Πέρα από την ήττα του, το αποτέλεσμα αποδείχθηκε κακό και για την παράταξη των Εργατικών, η οποία βρέθηκε στην τέταρτη θέση με ποσοστό 5%, δηλαδή το μισό από αυτό που κατάφερε να κερδίσει το Κόμμα του Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φάρατζ.

Η εκλογική αποτυχία του Συντηρητικού Κόμματος στην επαρχία της Ουαλλίας σηματοδότησε τη συντομότερη ήττα σε επαναληπτική εκλογική διαμάχη για νέο Βρετανό πρωθυπουργό από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εχοντας πλέον τη λιγότερη δυνατή πλειοψηφία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον εξαρτάται από τη στήριξη του συνόλου των βουλευτών του κόμματός του –οι οποίοι έχουν ποικίλες απόψεις για τη βέλτιστη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.– καθώς και στο προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, DUP, για να εξασφαλίσει πως οι νόμοι-κλειδιά που θέλει να περάσει θα ψηφιστούν από τη Βουλή.

Παρότι το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρήθηκε νίκη για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας, στην πραγματικότητα τα τρία κόμματα που στηρίζουν την έξοδο της Βρετανίας έλαβαν περισσότερες ψήφους από τις παρατάξεις της συμμαχίας παραμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή