Κόλαση φωτιάς σε αποθήκες πυρομαχικών στην Σιβηρία – Ειδικά ρομπότ αποστέλλονται στο σημείο

Κόλαση φωτιάς σε αποθήκες πυρομαχικών στην Σιβηρία – Ειδικά ρομπότ αποστέλλονται στο σημείο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδικά ρομπότ που θα συμβάλλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε μετά τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών του ρωσικού στρατού στην περιοχή Ατσίνσκ της Σιβηρίας αποστέλλονται στο σημείο με απόφαση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. 

Πρόκειται για δύο ειδικά πολυλειτουργικά ρομπότ τύπου Uran-14 που θα στείλει το υπουργείο Αμυνας και δύο ακόμη εξειδικευμένα ρομπότ που θα αποστείλει το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών στον χώρο που έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά και τα οποία θα μεταφερθούν με στρατιωτικά αεροσκάφη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά στην περιοχή των αποθηκών πυρομαχικών παρακολουθείται συστηματικά από μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές (drones), επισημαίνοντας ότι είχε προγραμματισθεί οι αποθήκες πυρομαχικών να απομακρυνθούν έως το 2022.

Σημειώνεται ότι από την έκρηξη τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο καθώς τραυματίσθηκαν από θραύσματα πυρομαχικών. Το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι υπάρχει κι ένας νεκρός στρατιωτικός, πληροφορία που ωστόσο διαψεύδει το πρακτορείο RIA. 

Από τις αποθήκες απομακρύνθηκε όλο το προσωπικό ενώ οι αρχές άρχισαν να εκκενώνουν τα χωριά Κάμενκα και Νόβι Ουλούι, που βρίσκονται κοντά στις αποθήκες, αλλά και την περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, καθώς τα θραύσματα από τις οβίδες φθάνουν σε απόσταση 15 χιλιομέτρων. Συνολικά από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί 11.000 άτομα.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Κρασνογιάρσκ Αλεξάντρ Ους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί η πυρκαγιά στον χώρο που βρίσκονται οι αποθήκες πυρομαχικών του ρωσικού στρατού, όπου σήμερα το μεσημέρι σημειώθηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις.

«Η ακτίνα της επικίνδυνης ζώνης δεν έχει προσδιορισθεί πλήρως. Αυτό θα εξαρτηθεί από το τι είδους πυρομαχικών θα εκραγούν. Ως εκ τούτου, ανάλογα με την επέκταση της φωτιάς, ενδέχεται να αλλάζει και η ζώνη που θα πληγεί», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Κόλαση φωτιάς σε αποθήκες πυρομαχικών στην Σιβηρία – Ειδικά ρομπότ αποστέλλονται στο σημείο-1

Στις αποθήκες πυρομαχικών υπήρχαν συνολικά 40.000 οβίδες πυροβολικού διαμετρήματος 125 και 152 χιλιοστών.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 13.00 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδος) σε αποθήκες πυρομαχικών του ρωσικού στρατού που βρίσκονται μεταξύ των χωριών Ατσίνσκ και Κάμενκα. Από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια πολλών σπιτιών σε παραπλήσιους οικισμούς και χωριά.

Το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον δήμαρχο της πόλης Ατσίνσκ, μετέδωσε ότι οι κάτοικοι από το χωριό Καμένκα μεταφέρονται στο Ατσίνσκ, ενώ συζητείται η απομάκρυνση των κατοίκων από δύο ακόμη χωριά.

Εκκενώνεται επίσης μια παιδική κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή του Ατσίνσκ. 

Η πρόσβαση στις αποθήκες έχει αποκλειστεί και οι πυροσβεστικές δυνάμεις του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά που προκλήθηκε από τις διαδοχικές εκρήξεις. O Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έστειλε στην περιοχή τον αναπληρωτή του Νμτίτρι Μπουλγκάκοφ για να επιληφθεί της κατάστασης.Η ρωσική μονάδα παραγωγής αλουμινίου Rusal, που βρίσκεται κοντά στις αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ατσίνσκ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή