Τεχεράνη: «Θα τηρούμε τη νομιμότητα στα Στενά του Ορμούζ»

Τεχεράνη: «Θα τηρούμε τη νομιμότητα στα Στενά του Ορμούζ»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Δεν θα ανεχθεί «εγκληματικότητα στη ναυσιπλοΐα» το Ιράν, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, μία ημέρα μετά τη δέσμευση ενός δεύτερου δεξαμενόπλοιου κοντά στα Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο.

Το απόγευμα της Κυριακής, ταχέα σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβαν το ιρακινό δεξαμενόπλοιο, το οποίο φερόταν να μεταφέρει λαθραίο πετρέλαιο, ενώ συνέλαβαν τα επτά μέλη του πληρώματος. Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 700.000 λίτρα καυσίμου.

«Το Ιράν συνήθιζε να “κλείνει τα μάτια” σε ορισμένες παραβιάσεις στον Κόλπο. Αυτό δεν θα γίνεται πια. Το Ιράν είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ και της περιοχής τους», είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. Η Τεχεράνη έχει απειλήσει με πλήρη διακοπή της ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέσω των οποίων μεταφέρεται ποσοστό 20% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής, εφόσον οι χώρες-πελάτες του ιρανικού πετρελαίου υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις για επιβολή εμπάργκο στην πώληση ιρανικού πετρελαίου.

Στο μεταξύ, τη θέση της Γερμανίας και την άρνηση του Βερολίνου να συμμετάσχει σε υπό αμερικανική διοίκηση αμερικανική ναυτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ επανέλαβε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος προσέθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα προτιμούσε ευρωπαϊκή αποστολή, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο.

«Σε αυτή τη συγκυρία, οι Βρετανοί θα προτιμούσαν να ενταχθούν σε αμερικανική ναυτική αποστολή. Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Μάας, για να προσθέσει ότι, αν και η πρόταση αυτή δεν έχει αφαιρεθεί από το τραπέζι, θα χρειαζόταν ακόμη πολύς χρόνος για πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να εγκρίνει τέτοια αποστολή.

Σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική πρεσβεία στο Βερολίνο είχε ζητήσει επισήμως από τη Γερμανία να συμμετάσχει από κοινού με τη Γαλλία και τη Βρετανία σε πολυεθνική ναυτική αποστολή διασφάλισης των Στενών του Ορμούζ και «καταπολέμησης της ιρανικής επιθετικότητας». Το Βερολίνο, όμως, απέρριψε την πρόταση της Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζοντάς τη μονομερή και θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να εξασφαλίσει την έγκριση των Βρυξελλών.

Η άρνηση του Βερολίνου είχε προκαλέσει οργισμένη –και διόλου διπλωματική– αντίδραση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία, ο οποίος επέκρινε με οξύτατο ύφος την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, υπενθυμίζοντας στο Βερολίνο ότι η Γερμανία αποφεύγει συστηματικά να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή