Ενσωμάτωση του Κασμίρ στην Ινδία

Ενσωμάτωση του Κασμίρ στην Ινδία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Το συνταγματικά κατοχυρωμένο ειδικό καθεστώς της ημιαυτόνομης περιοχής του Κασμίρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, θα καταργήσει η Ινδία, ενισχύοντας τον έλεγχό της πάνω στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική περιοχή στις υπώρειες των Ιμαλαΐων. «Το σύνολο του συντάγματος θα εφαρμόζεται στο Τζαμού και το Κασμίρ» είπε χθες, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την άρση της απαγόρευσης απόκτησης περιουσίας στην περιοχή από Ινδούς.

Την απόφαση του Δελχί κατήγγειλε το Πακιστάν, το οποίο διατηρεί βλέψεις για το Κασμίρ. «Το Πακιστάν θα εξετάσει κάθε εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της παράνομης αυτής απόφασης», ανέφερε χθες σε ανακοινωθέν του το υπουργείο Εξωτερικών του Ισλαμαμπάντ.

Ινδία και Πακιστάν έχουν πολεμήσει δύο φορές για την αμφισβητούμενη περιοχή, στην οποία σοβεί ισλαμικό αυτονομιστικό κίνημα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον ακήρυχτο αυτό εμφύλιο πόλεμο, ενώ η Ινδία διατηρεί εκεί εκατοντάδες χιλιάδες στρατού. Το Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν για την αναταραχή στο Κασμίρ, κατηγορία την οποία αρνείται το Ισλαμαμπάντ, καλώντας μόνο σε σεβασμό του δικαιώματος του Κασμίρ για αυτοδιάθεση. Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η ινδική κυβέρνηση εξαπέλυσε ευρεία επιχείρηση ασφαλείας στην περιοχή, προχωρώντας στην προληπτική σύλληψη τοπικών πολιτικών στελεχών, διακόπτοντας τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και την παροχή Ιντερνετ και περιορίζοντας τις μετακινήσεις πολιτών στη θερινή πρωτεύουσα της περιοχής, Σριναγκάρ. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του, BJP, επεδίωκαν ριζικές αλλαγές στο καθεστώς του Κασμίρ, ακόμη και πριν από την επανεκλογή τους στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι το ειδικό καθεστώς εμποδίζει την ενσωμάτωση του Κασμίρ στην Ινδία. Η ανακοίνωση για κατάργηση του άρθρου 370 του συντάγματος, που εγγυάται τη νομοθετική αυτονομία του Κασμίρ, αποκαλύπτει τη σκληρή γραμμή που επιδιώκει να υιοθετήσει η κυβέρνηση Μόντι απέναντι στη μουσουλμανική περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή