ΗΠΑ: Θα εμποδίσουμε οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία

ΗΠΑ: Θα εμποδίσουμε οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ δήλωσε πως οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία θα ήταν «απαράδεκτη» και πως οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν μονομερείς επιδρομές, την ώρα που οι εντάσεις υποβόσκουν ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Aγκυρα.

«Πιστεύουμε ξεκάθαρα πως οποιαδήποτε μονομερής δράση απ' αυτούς (την Τουρκία) θα ήταν απαράδεκτη», δήλωσε ο Έσπερ στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του στην Ιαπωνία.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να τους εγκαταλείψουμε. Αυτό που θα κάνουμε είναι να εμποδίσουμε μονομερείς επιδρομές οι οποίες θα διατάρασσαν και πάλι αυτά τα αμοιβαία συμφέροντα … τα οποία συμμερίζονται αναφορικά με τη βόρεια Συρία οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», ο συνασπισμός Αράβων και Κούρδων μαχητών που πολέμησαν στο πλευρό των Δυτικών εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δήλωσε ο Έσπερ.

«Προσπαθούμε να βρουμε μαζί τους μια διευθέτηση που θα απαντά στις ανησυχίες τους», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις νέες απειλές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των θέσεων των Κούρδων της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς «σκοντάφτουν» προς το παρόν στο βάθος που θα έχει μια ενδεχόμενη «ζώνη ασφαλείας», καθώς η Aγκυρα απαιτεί μια λωρίδα πλάτους 30 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερη απ' αυτή που προτείνει η Ουάσιγκτον. Εξάλλου η Τουρκία επιθυμεί να ελέγχει μόνη της αυτή τη ζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή