Ερντογάν: Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι αιχμάλωτες της διαμάχης για τους S-400

Ερντογάν: Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι αιχμάλωτες της διαμάχης για τους S-400

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του την Τρίτη εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιτρέψει οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ να είναι αιχμάλωτες μιας διαμάχης για την αγορά από την Αγκυρα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Η Αγκυρα και η Ουάσινγκτον βρίσκονται σε διένεξη όσον αφορά την αγορά από την Τουρκία των συστημάτων S-400, τα οποία οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και δημιουργούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία έλαβε το πρώτο φορτίο από τους S-400 και ανακοίνωσε ότι ένα δεύτερο φορτίο θα φτάσει στην Άγκυρα το ερχόμενο έτος. Η κίνηση αυτή οδήγησε την Ουάσινγκτον να αρχίσει επισήμως να αποσύρει την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 στο οποίο η Τουρκία είχε ρόλο και πελάτη και παραγωγού.

Η Ουάσικτον προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις προειδοποιήσεις και έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε ευνοϊκά σχόλια που έκανε ο Τραμπ κατά την σύνοδο κορυφής της G20 τον Ιούνιο. Ο Τραμπ δεν έχει ωστόσο αποκλείσει τις κυρώσεις.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Ερντογάν σημείωσε σήμερα ότι είναι λάθος να αμφισβητείται η δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λόγω της συμφωνίας με τη Ρωσία για τους S-400.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι S-400 θα βλάψουν τα F-35 ή το ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να παραπλανά ο ένας τον άλλο. Πολλά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ έχουν κάνει αγορές από τη Ρωσία. Δεν βλέπουμε αυτό να μετατρέπεται σε κρίση», σημείωσε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία πήρε μια επιχειρηματική απόφαση για την ασφάλειά της και αυτό που ώθησε την Τουρκία να το κάνει ήταν η αδιάλλακτη στάση των συμμάχων της. Η δήλωση του Τραμπ στην G20 ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται άδικα είναι η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος στο υψηλότερο επίπεδο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι ο Τραμπ δεν θα επιτρέψει στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις να είναι αιχμάλωτες του θέματος των S-400», υπογράμμισε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Aγκυρα και την Ουάσιγκτον έχουν ενταθεί για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αλληλοσυγκρουόμενων στρατηγικών τους στη Συρία, αλλά η διένεξη για τα ρωσικά συστήματα ήταν αυτή που έφερε τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ στα πρόθυρα μιας από τις μεγαλύτερες ρήξεις στις σχέσεις τους.

Κατά την ίδια ομιλία του στους πρεσβευτές, αναφερόμενος στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία θα καταβάλει υψηλότερο τίμημα, αν δεν κάνει σήμερα αυτό που χρειάζεται στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης αυτής χώρας και υπογράμμισε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θα «εισέλθουν πολύ σύντομα σε νέα φάση».

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη εξαπολύσει δύο επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία από το 2016, ο Ερντογάν τόνισε: «Θεού θέλοντος, η διαδικασία που έχουμε αρχίσει (…) θα εισέλθει πολύ σύντομα σε νέα φάση».

«Αν δεν κάνουμε σήμερα αυτό που χρειάζεται, θα είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αύριο καταβάλλοντας πολύ υψηλότερο τίμημα», πρόσθεσε κατά την ομιλία του αυτή, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η Τουρκία απειλεί εδώ και αρκετές μέρες να εξαπολύσει μια νέα επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Η αποξήρανση του έλους της τρομοκρατίας που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Συρίας είναι η βασική μας προτεραιότητα», επέμεινε ο Ερντογάν. «Έως ότου εξαφανιστούν (οι ζώνες που ελέγχουν οι YPG), η Τουρκία δεν θα αισθάνεται ασφαλής», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ είχε προειδοποιήσει ότι μια τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία θα ήταν «απαράδεκτη».

Τον Ιανουάριο, καθώς διαφαινόταν ότι επίκειτο μια τέτοια επιχείρηση, η Ουάσιγκτον πρότεινε στην Άγκυρα τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει την τουρκική μεθόριο από τις θέσεις της κουρδικής YPG στη Συρία.

Όμως καθώς οι διαπραγματεύσεις σκοντάφτουν σε σημαντικές παραμέτρους μιας τέτοιας ζώνης, κυρίως στο εύρος της, η Άγκυρα δείχνει ολοένα και περισσότερα σημάδια ανυπομονησίας.

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό στην Άγκυρα σήμερα, μετά τις χθεσινές συνομιλίες, οι οποίες ήταν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, άκαρπες από τουρκικής άποψης.

Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε εξάλλου ότι περιμένει από τις ΗΠΑ «μέτρα που να αρμόζουν σε έναν πραγματικό σύμμαχο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή