ΚΟΣΜΟΣ

«Πονοκέφαλος» για τον Τραμπ οι ένοπλες επιθέσεις – «Όχι» στις απαγορεύσεις από την Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής

ponokefalos-gia-ton-tramp-oi-enoples-epitheseis-amp-8211-ochi-stis-apagoreyseis-apo-tin-ethniki-enosi-oplokatochis-2331665

Μετά τις τραγικές, ένοπλες  επιθέσεις στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Οχάιο και το Ελ Πάσο με δεκάδες νεκρούς, ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει τρόπους για τις δυνατότητες που υπάρχουν από τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς, αλλά και από το πλαίσιο των προεδρικών εξουσιών του, ώστε να περιορίσει την βία από την κατοχή όπλων.

Σύμφωνα με το Politico, η αμερικανική  κυβέρνηση εξετάζει λύσεις «που θα φέρουν ένα πραγματικό αποτέλεσμα», καθώς είναι αντίθετη στην άποψη ότι «όλα είναι καλά» δήλωσε ένας από τους βοηθούς του Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αρκετές φορές χρησιμοποιήσει τις προεδρικές του εξουσίες, ώστε να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκάλεσαν προβλήματα στην κυβέρνησή του. Μεταξύ αυτών, και η επιδημία της βίας των όπλων.

Δέκα μήνες μετά την επίθεση ενός εφήβου που σκότωσε 17 ανθρώπους στο Πάρκλαντ της Φλόριντα το 2018, η κυβέρνηση Τραμπ έπειτα από απαίτηση του προέδρου θέσπισε έναν κανονισμό απαγόρευσης εξαρτημάτων (bump stocks) τα οποία μετατρέπουν ημιαυτόματα όπλα, σε αυτόματα όπλα.

Από την πλευρά της, η Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής στις ΗΠΑ εξέφρασε την αντίθεσή της, υποστηρίζοντας ότι οι απαγορεύσεις έχουν σπανίως «προσφέρει κάτι».

Οι ειδικές κινήσεις που βρίσκονται στο στάδιο των συζητήσεων και της επεξεργασίας δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στην διάθεσή του μία σειρά επιλογών.

Υπάρχουν ήδη οι ιδέες για την χρήση των προεδρικών εξουσιών, ώστε να επιβληθεί ένα υποχρεωτικό πλαίσιο ελέγχου στους πελάτες των πωλητών όπλων, που ξεπερνούν κάποιο ετήσιο όριο, ενώ εξετάζεται και η αύξηση των προστίμων στους κατασκευαστές που παρακάμπτουν τους κανονισμούς που υπάρχουν.

Παράλληλα, εξετάζεται η δρομολόγηση ειδικών ρυθμίσεων σε όλο το πλαίσιο που αφορά στην διαδικασία της αγοράς όπλων.

Σε ένα χθεσινό διάγγελμά του, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε την ενίσχυση της νομοθεσίας που θα επιτρέπει στους τοπικούς αξιωματούχους να αναγνωρίζουν καλύτερα τους ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα, ώστε να απαγορεύεται η πρόσβασή τους στην αγορά ή στην κατοχή όπλων.

Ωστόσο, ο ίδιος προχώρησε ακόμη περισσότερο ζητώντας αλλαγές στην υπάρχουσα κουλτούρα που «εξυμνεί την βία» στις ΗΠΑ, ενώ ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει προτεραιότητα στην επιβολή της θανατικής ποινής σε όσους καταδικάζονται για εγκλήματα μίσους και μαζικές δολοφονίες.

«Είναι πολύ εύκολο σήμερα για τους προβληματικούς νέους να είναι περιτριγυρισμένοι από μία κουλτούρα που εξυμνεί την βία. Πρέπει να το σταματήσουμε ή να το μειώσουμε αποτελεσματικά αυτό και πρέπει να αρχίσουμε άμεσα,» είπε ο Τραμπ στο διάρκειας δέκα λεπτών προεδρικό διάγγελμά του, παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά στην διεξαγωγή ελέγχων μεγάλης κλίμακας για την οπλοκατοχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ