Χωρίς μισθό, χωρίς δουλειά μέχρι το Brexit

Χωρίς μισθό, χωρίς δουλειά μέχρι το Brexit

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σλοβακικά μίντια μιλούν για το «παράδοξο Λέξμαν» και η ίδια το παραδέχεται. «Είμαι όντως ένα πολιτικό παράδοξο», δηλώνει η 45χρονη Μίριαμ Λέξμαν, καθώς παραμένει σταθερά εναντίον του Brexit, παρότι το στενό προσωπικό της συμφέρον θα της υπαγόρευε να εύχεται την ταχύτερη δυνατή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο λόγος: από άνεργη, χωρίς απολαβές, στη γενέτειρά της Μπρατισλάβα, θα βρεθεί αυτομάτως καλοπληρωμένη ευρωβουλευτής στο Στρασβούργο. Δεν είναι η μόνη. Είκοσι επτά πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες, από 14 χώρες-μέλη της Ενωσης ανήκουν στην ιδιόμορφη κατηγορία των ευρωβουλευτών-φαντάσματα, που δεν θα καταλάβουν τις έδρες τους παρά μόνον αφού ολοκληρωθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου. Στον μετά Brexit κόσμο, οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μειωθούν από 751 σε 701. Δεδομένου ότι η Βρετανία είχε μέχρι τώρα 73 έδρες, απομένουν άλλες 27 οι οποίες θα καταληφθούν από επιλαχόντες ευρωβουλευτές χωρών που υποεκπροσωπούνταν στο Στρασβούργο. Γαλλία και Ισπανία θα κερδίσουν από πέντε ευρωβουλευτές, Ιταλία και Ολλανδία από τρεις, η Ιρλανδία δύο, ενώ έναν επιπλέον ευρωβουλευτή θα αποκτήσουν Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Σλοβακία, Φινλανδία, Κροατία και Εσθονία.

Μέχρι τότε, οι 27 τυχεροί-άτυχοι δεν θα εισπράττουν μισθό ούτε θα απολαμβάνουν οποιοδήποτε προνόμιο ή διευκόλυνση. Αρκετοί από αυτούς συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το Λονδίνο.

Η Μίριαμ Λέξμαν είναι πιο άτυχη. Για να κατεβεί στις ευρωεκλογές με το κεντροδεξιό Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση της ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου μιας αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ). Οταν εξελέγη ως επιλαχούσα, το σλοβακικό κράτος την ανακήρυξε ευρωβουλευτή, γεγονός που της απαγορεύει να επανέλθει στην –πολιτικά ουδέτερη– ΜΚΟ. Χωρίς έσοδα, η Λέξμαν αναγκάστηκε να μετακομίσει από τις Βρυξέλλες στην Μπρατισλάβα. Ωστόσο, η προσωπική περιπέτεια δεν άλλαξε τις πεποιθήσεις της. «Ημουν πάντα εναντίον του Brexit. Πώς θα μπορούσα σήμερα να εύχομαι το αντίθετο; Ελπίζω ότι μπορεί να βρω τη δικαίωση και χωρίς το Brexit».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή