Νιούπορτ Μπιτς, ο παράδεισος του Χόλιγουντ

Νιούπορτ Μπιτς, ο παράδεισος του Χόλιγουντ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, το Νιούπορτ Μπιτς, παράκτια πόλη της νότιας Καλιφόρνιας, μισή ώρα από το Λος Αντζελες, αποτελούσε πόλο έλξης για τους αστέρες της μεγάλης οθόνης. Λατρεύαν τις μεγάλες αίθουσες χορού και τα γεμάτα καπνό μπαρ του. Κυρίως, όμως, αγαπούσαν τα νερά του και ιδιαιτέρως την όμορφη μαρίνα του, όπου έδεναν τις θαλαμηγούς και τα ιστιοφόρα τους.

«Αυτοί οι άνθρωποι προστάτευαν την ιδιωτική τους ζωή», επισημαίνει ο Μπομπ Βερίνι, ιστορικός του Χόλιγουντ, αναφερόμενος στη συντροφιά των αστέρων που συγκεντρώνονταν εκεί, όπως ο Χάμφρεϊ Μπογκαρντ, η Τζούντι Γκάρλαντ, ο Κάρι Γκραντ και ο Σπένσερ Τρέισι. «Στο Χόλιγουντ δεν προστατευόταν καθόλου η προσωπική τους ζωή. Εδώ, ωστόσο, μπορούσαν να είναι ο εαυτός τους».

Η Λορίν Μπακόλ, η τέταρτη σύζυγος του Μπόγκαρντ, ποτέ δεν αγάπησε το Νιούπορτ Μπιτς. Αγάπησε, όμως, πολύ τον Μπόγκαρντ, που το λάτρευε γιατί εδώ βρισκόταν η «αγαπημένη του κυρά», η «Σαντάνα», μια σκούνα 16,7 μέτρων. Ο έρωτάς του με την Μπακόλ βασιζόταν σε μια απλή αλήθεια: εκείνη ήξερε πώς να αφήνει χώρο στο πάθος του άνδρα της για τη θάλασσα.

Ο Μπόγκαρντ αγόρασε το ιστιοφόρο από τον ηθοποιό και τραγουδιστή Ντικ Πάουελ έναντι 50.000 δολαρίων το 1945. Την ίδια χρονιά, παντρεύτηκε τη Λορίν Μπακόλ. Καθώς το Λος Αντζελες απέκτησε δημόσια μαρίνα, το 1965, ο Μπόγκαρντ αναγκάστηκε να φέρει το σκαρί του και την όμορφη γυναίκα του στο Νιούπορτ Μπιτς.

Στην Μπακόλ δεν άρεσε η στενότητα χώρου στο σκάφος ούτε το αρρενωπό του πλήρωμα. Δεν την ενθουσίαζε, εξάλλου, η κλειστή κοινωνία της πόλης, όπου μια γυναίκα, και ιδιαίτερα μια Εβραία από τη Νέα Υόρκη, ένιωθε στο πετσί της τον αντισημιτισμό, αλλά και την κριτική επειδή αποφάσισε να σταδιοδρομήσει.

Ο Μπόγκαρντ, αντιθέτως, λάτρευε τη θάλασσα. Το γειτονικό νησί Καταλίνα τον προσέλκυε σαν μαγνήτης. Το νησί, που απέχει μισή ημέρα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό από τις ακτές, διαθέτει μια πολύ κομψή πόλη, την Αβαλον. Η αρ ντεκό αίθουσα χορού γοήτευε τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ σαν σειρήνα.

Και δεν είναι μόνο αυτό που μαγνήτιζε τον μεγάλο ηθοποιό. Στο νησάκι Λίντο βρίσκεται το Μπαλμπόα Μπέι Κλαμπ, ένα καταφύγιο που φιλοξενεί τους πλούσιους κατοίκους της Καλιφόρνιας επί εβδομήντα χρόνια. Είχε μόλις ανοίξει όταν ο 45χρονος Μπόγκαρντ πήγε την εικοσάχρονη Μπακόλ εκεί, αμέσως μετά τον γάμο τους, το 1945. Συχνοί πελάτες του κομψού κλαμπ ήταν επίσης ο Κλαρκ Γκέιμπλ, η Λάνα Τάρνερ και ο Ντέιβιντ Νίβεν.

Ο γιος του Μπόγκαρντ και της Μπακόλ, Στίβεν, επισημαίνει ότι οι γονείς του είχαν καταπληκτική σχέση. «Το να μπορείς να ζεις αυτή την ζωή και να είσαι αυτό το ζευγάρι, ένα από τα διασημότερα του 20ού αιώνα… είναι εκπληκτικό και αυτό το είπα πολλές φορές στη μητέρα μου», λέει. Ο Στίβεν ήταν μόλις 9 ετών όταν ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο του οισοφάγου, καθώς ήταν μανιώδης καπνιστής. Οι μνήμες του είναι περιορισμένες, αλλά παραδέχεται ότι «θυμάται καλά τα ταξίδια με το ιστιοφόρο και το άρωμα της θάλασσας». «Oταν ο πατέρας μου έφθασε στο Νιούπορτ ήταν περίοδος διασκέδασης. Ακόμα και σήμερα, 62 χρόνια από τον θάνατό του, αυτό εξακολουθεί να φαίνεται», καταλήγει ο Στίβεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή