ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκλιση ΗΠΑ – Αγκυρας για Συρία

Σύγκλιση ΗΠΑ – Αγκυρας για Συρία

Προσέγγιση σημειώθηκε κατά τα φαινόμενα χθες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στο Συριακό και στο Κουρδικό, ύστερα από την ολοκλήρωση των τριήμερων συνομιλιών αξιωματούχων των δύο πλευρών στην Αγκυρα. Οπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν από κοινού «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια και ανατολική Συρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα δημιουργηθεί κέντρο κοινών επιχειρήσεων επί τουρκικού εδάφους. Η λιτή ανακοίνωση, που δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες γύρω από τα αποφασισθέντα, προσθέτει ότι η «ασφαλής ζώνη» θα λειτουργεί ως «διάδρομος ειρήνης» για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στις εστίες τους.

Μέχρι χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε ότι αν οι ΗΠΑ δεν συμφωνήσουν, ο τουρκικός στρατός θα εισβάλει μονομερώς για τρίτη φορά από το 2016 στη βόρεια Συρία, με στόχο να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG από όλες τις περιοχές που ελέγχει ανατολικά του Ευφράτη.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, οι Κούρδοι μαχητές θα υποχρεωθούν να φύγουν από την εν λόγω ζώνη και να παραδώσουν τα βαρέα όπλα τους, κάτι που δεν είχε επιβεβαιωθεί, πάντως, από αμερικανικής πλευράς.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς σημείωσαν πρόοδο και ότι τα αποτελέσματα ήταν «πραγματικά θετικά». Προηγουμένως, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί «έρχονται πιο κοντά» στις τουρκικές θέσεις, αν και δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι, εάν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία, ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί μονομερώς για να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές, συμμάχους των Αμερικανών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.