ΚΟΣΜΟΣ

Υψηλά πρόστιμα για τους τουρίστες στα ιταλικά μνημεία

Υψηλά πρόστιμα για τους τουρίστες στα ιταλικά μνημεία

Ρητή απαγόρευση και υψηλά πρόστιμα εφαρμόζουν πλέον οι ιταλικές αρχές στους τουρίστες της Ρώμης που κάθονται στα Ισπανικά Σκαλοπάτια, τη γραφική σκάλα που συνδέει την Πιάτσα ντι Σπάνια με την Πιάτσα Τρινιτά ντελ Μόντι. Τα λευκά, μαρμάρινα σκαλοπάτια χτίστηκαν μεταξύ του 1723 και του 1726 και αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα και πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Ιταλίας. Στο παρελθόν έχουν λειτουργήσει ως σκηνικό για δεκάδες παρουσιάσεις μόδας και φωτογραφίσεις υψηλής αισθητικής, και έχουν φιγουράρει σε ιστορικές ταινίες όπως το «Διακοπές στη Ρώμη» του 1953, με πρωταγωνιστές τον Γκρέγκορι Πεκ, και την Οντρεϊ Χέπμπορν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα Ισπανικά Σκαλοπάτια έχουν εξελιχθεί σε πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι κάθονται εκεί για να ξεκουραστούν, να μελετήσουν τους χάρτες τους και να απολαύσουν το παγωτό τους. Ανά τα χρόνια, η αστυνομία της Ρώμης έχει προσπαθήσει πολλάκις να αποθαρρύνει τους επισκέπτες από το να κάθονται εκεί, απαγορεύοντας την κατανάλωση φαγητού ή τη ρίψη σκουπιδιών. Ωστόσο, οι κανόνες δεν εφαρμόστηκαν αυστηρά μέχρι φέτος το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με αναφορές του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, την Τρίτη το απόγευμα η τοπική αστυνομία έφτασε στα μαρμάρινα σκαλιά με σφυρίχτρες και πρόσταξε τους δεκάδες επισκέπτες να μετακινηθούν άμεσα. Η ενέργεια αυτή ακολουθεί μία σειρά από νέους κανόνες που εκδόθηκαν νωρίτερα το καλοκαίρι και οι οποίοι απαγορεύουν τη μαζική συσσώρευση σε ιστορικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένων και των Ισπανικών Σκαλοπατιών. Οι κανόνες απαγορεύουν επίσης στους ανθρώπους να κουβαλάνε βαλίτσες με ρόδες ή καροτσάκια πάνω στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO, ενώ όσοι τους παραβιάζουν θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 250 μέχρι 400 ευρώ.

Το 2016, τα Ισπανικά Σκαλοπάτια υπέστησαν μια ριζική αποκατάσταση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την πολυτελή ιταλική μάρκα κοσμημάτων Bulgari. Περισσότεροι από 80 αναστηλωτές και τεχνίτες εργάστηκαν για να επισκευάσουν το ιστορικό μνημείο, το οποίο είχε υποστεί χρόνια φθοράς και κατάχρησης από τους επισκέπτες και ήταν καλυμμένο με τσίχλες, τσιγάρα, καφέ και λεκέδες από κόκκινο κρασί.

Οι νέοι τουριστικοί κανόνες της Ρώμης, γνωστοί και ως «Ντάσπος», αποσκοπούν στη διατήρηση του χαρακτήρα της πόλης και ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να σεβαστούν το περιβάλλον. Οι «Ντάσπος» είχαν προηγουμένως εισαχθεί σε πόλεις όπως η Φλωρεντία και η Βενετία προσπαθώντας να αποτρέψουν μία σειρά από προβληματικές συμπεριφορές των επισκεπτών όπως τα μπάνια στα σιντριβάνια της πόλης ή η κατανάλωση αλκοόλ στα ιστορικά μνημεία. Τον περασμένο μήνα, δύο Γερμανοί τουρίστες αντιμετώπισαν πρόστιμο ύψους 950 ευρώ, επειδή παρασκεύαζαν καφέ στη γέφυρα του Ριάλτο της Βενετίας, ενώ στη συνέχεια τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν την πόλη.