Κομισιόν: Στην αναμονή οι επίδοξοι επίτροποι μέχρι τον Σεπτέμβριο

Κομισιόν: Στην αναμονή οι επίδοξοι επίτροποι μέχρι τον Σεπτέμβριο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Γραφειοκρατικές περιπλοκές προκαλεί η επιμονή του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να μην προχωρήσει στην προσωρινή πλήρωση των κενών θέσεων επιτρόπων, που έχουν προκύψει μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι οι επίδοξοι επίτροποι θα πρέπει να περιμένουν τον Σεπτέμβριο για να μάθουν αν θα αναλάβουν κάποιο χαρτοφυλάκιο. Στις αρχές του ερχόμενου μήνα αναμένεται να ανατεθούν τα χαρτοφυλάκια των νέων Ευρωπαίων επιτρόπων, σύμφωνα με την Εσθονή υποψήφια επίτροπο Κάντρι Σίμσον, η οποία είχε συνομιλίες με την επερχόμενη πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Την ίδια ώρα, η κ. Σίμσον είπε ότι οι πιθανότητες να συνεργαστεί με την απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι πολύ μικρές.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Βρυξελλών, η νέα Κομισιόν θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου, με την ανακοίνωση των χαρτοφυλακίων να πραγματοποιείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η κ. Φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε στην κ. Σίμσον ότι θα περιμένει τον διορισμό των 26 νέων επιτρόπων, προτού αναθέσει χαρτοφυλάκια. «Μιλήσαμε λεπτομερώς για τα θέματα με τα οποία είχα ασχοληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξέθεσα στην κ. Φον ντερ Λάιεν πού θα ήθελα να βρίσκομαι τα επόμενα χρόνια», είπε η κ. Σίμσον για τη συνάντησή της με την εντολοδόχο πρόεδρο της Κομισιόν. Σύμφωνα με την Εσθονή υποψήφια, η κ. Φον ντερ Λάιεν ήταν ιδιαίτερα συμπαθής και ζεστή. «Θα μου άρεσε πολύ να συνεργαστώ με την ομάδα της. Η συζήτησή μας με άφησε με πολύ καλή εντύπωση για την τέως υπουργό», είπε η κ. Σίμσον.

Η Σίμσον είναι υποψήφια για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο Εσθονό επίτροπο, Αντρους Ανσιπ, ο οποίος έχει ήδη εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταλάβει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, η Εσθονή πολιτικός έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να καταλάβει θώκο στην ηγετική ομάδα της κ. Φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει, ωστόσο, δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν συμφωνεί με τους προσωρινούς διορισμούς στελεχών. Αυτό σημαίνει ότι η κ. Σίμσον θα πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να μάθει εάν θα συμμετέχει στη μεταβατική διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόνο η Ρουμανία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, καθώς δύο υποψήφιοι διεκδικούν τον θώκο της απερχόμενης επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, ο πρώτος ως προσωρινό μέλος της Κομισιόν και ο δεύτερος ως μόνιμο μέλος, μετά την ανάληψη της προεδρίας από την κ. Φον ντερ Λάιεν. Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στον διορισμό επιτρόπων και άλλα εσωτερικά προσκόμματα σημαίνουν ότι οι αντικαταστάτες του Ανσιπ και της Κρέτσου δεν θα ανακοινωθούν πριν από τη διακοπή των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου για το καλοκαίρι. «Το αν θα εργαστώ ή όχι για την Κομισιόν του Γιούνκερ εξαρτάται από το Ευρωκοινοβούλιο», είπε η κ. Σίμσον. Ο διορισμός της εξαρτάται από την ολομέλεια του οργάνου και από την κατάθεσή της ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, η οποία δεν έχει συνεδριάσει ακόμη. Το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκαινιάσει πάλι τις εργασίες του στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή